Lipsa oricaror reglementari cu privire la activitatea discotecilor face noi victime. Dupa locatarii din zona Scala sau dupa revolta locuitorilor din Nusfalau si Marca, a venit, acum, randul celor care locuiesc in plin centrul Zalaului, mai exact in Piata Iuliu Maniu, terorizati de zgomotul si deranjul produs de cele patru cluburi si restaurante ce functioneaza in zona (Imperial, Safari, Alba ca Zapada si Taverna). Printr-o sesizare depusa la redactie, dar si la Primaria Municipiului Zalau, Prefectura Judetului Salaj si la Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj, domnul Nicolae Garbovan, locatar in Bl.P+10 (Mercur), se plange ca „activitatea pe care o desfasoara (n.a.: cele patru localuri)noapte de noapte, muzica data la maximum, strigatele, fluieraturile de cauciucuri pana la orele 03 – 04 dimineata tulbura linistea publica a locatarilor din bloc”. Autorul sesizarii mai mentioneaza si faptul ca muzica din cele trei localuri ce functioneaza chiar la parterul blocului in care locuieste (cu exceptia Tavernei) sau au corp comun de rezistenta cu acesta zguduie peretii apartamentelor din bloc, cu atat mai mult cu cat – spune domnul Garbovan, „nici una dintre aceste unitati nu a efectuat lucrari de antifonare”. Semnatarul sesizarii precizeaza ca toate aceste aspecte au fost semnalate anterior, in mai multe randuri, Primariei Zalau, Prefecturii si DSP-ului, fara sa se ia masuri.
Solutia, la mana Primariei, considerata si principalul vinovat
Principalul vinovat indicat de reclamant ar fi Primaria Municipiului Zalau, care ar fi eliberat autorizatiile si programul de functionare al celor patru unitati „ilegal, incalcand prevederile Ordinului MS 536/1997 (…) si ale Legii 61/1991”. Nicolae Garbovan mai atentioneaza ca „sunt incalcate si prevederile Hotararii Consiliului Local nr.323/2008, nesolicitandu-se acordul vecinatatilor pentru desfasurarea acestor activitati”.
Autorul sesizarii propune si o solutie: reducerea de catre Primaria Zalau a „programului cu muzica a acestor unitati pana la orele 22,00, pentru a putea fi asigurata linistea publica celor 60 de apartamente din Blocul P+10 intre orele 22,00 si 8 dimineata”. In caz contrar, locatarii ameninta cu instantele judecatoresti.
Legile, prea permisive cu discotecile
Ca cea mai facila cale de solutionare a situatiei este la indemana Primariei Zalau, prin stabilirea unui program de functionare adecvat, ne-a confirmat si sefa Directiei de Control in Sanatate Publica din cadrul DSP Salaj, dr.Ligia Marincas. Ea a precizat ca institutia pe care o reprezinta nu poate interveni semnificativ in solutionarea acestei situatii, nici una dintre cele patru unitati nefacand obiectul autorizarii sanitare (ele functioneaza, conform legii, doar pe baza unei declaratii pe proprie raspundere depuse la Registrul Comertului). In privinta determinarilor de zgomot care sa evidentieze disconfortul produs de aceste localuri, dr.Marincas ne-a declarat ca aparatul (sonometrul) DSP este acreditat doar pentru masuratori la locurile de munca si ca, oricum, institutia nu are incadrat personal calificat pentru acest tip de determinari. Dincolo de aceste inconveniente, Ligia Marincas ne-a declarat ca principala cauza pentru care se tot ajunge la astfel de conflicte este faptul ca nu exista o lege care sa reglementeze activitatea discotecilor, nici precizari referitoare la obligativitatea acestora de a-si antifona spatiile.
Primaria promite verificari
Cat despre pozitia Primariei vizavi de aceasta problema, din informatiile primite de la biroul de presa al institutiei am aflat ca „deja s-au luat masuri in acest sens. S-au aplicat sanctiuni pentru tulburarea linistii publice si se fac verificari asupra legalitatii modului de functionare a acestor unitati de alimentatie publica”.