Parintii trebuie sa aleaga o scoala pentru copiii lor pana la inceputul lunii mai.
Ministerul Educatiei recomanda scolilor si parintilor sa finalizeze, pe cat posibil, pana la inceputul lunii mai inscrierea copiilor in clasa I. „Asta nu inseamna ca daca vor ramane copii neinscrisi scolile vor refuza sa-i inscrie dupa aceasta data”, a precizat inspectorul scolar general Ioan Abrudan. El a explicat ca stabilirea acestui termen limita este necesar intrucat pana in 28 mai scolile trebuie sa stie, pe baza numarului de copii inscrisi, cu cate clase I vor putea functiona din toamna, astfel incat in eventualitatea in care un anumit numar de invatatoare vor ramane fara clasa (si, in consecinta, fara post), ele sa poata fi transferate in alte scoli.
Desi ministerul mai recomanda, si in acest an, ca inscrierea copiilor sa se faca dupa criteriul proximitatii, adica la cea mai apropiata scoala, Ioan Abrudan a admis ca parintii au, totusi, dreptul de a alege scoala la care vor sa-si inscrie copilul. „Exista posibilitatea ca parintii sa-si inscrie copiii si la alte scoli decat cele din apropiere, cu conditia ca in scolile vizate sa fie locuri disponibile”, a explicat seful Inspectoratului Scolar.
Dincolo de reco-mandarile ministerului, aceleasi in fiecare an, inscrierea copiilor in clasa I se desfasoara dupa un „ritual” incetatenit de cand lumea: cu doi sau trei ani inainte de intrarea in clasa I, parintii isi inscriu copilul direct la invatatoare (dupa o prealabila documentare vizavi de „oferta” de invatatoare din oras). Nimeni nu tine cont de domiciliul copilului si nici nu prea ar fi corect sa se tina cont, intrucat cheltuielile cu transportul catre si de la scoala sunt suportate de parinti, asa ca este strict problema lor la ce distanta de casa isi duc copilul la scoala.