In general, teribilismul este un comportament prin care tanarul doreste si simte ca trebuie sa iasa cumva in evidenta, sa fie „important”, aceasta tendinta manifestandu-se concomitent cu o cautare a „propriei identitati”, o incercare de formare prea rapida, din pacate, a propriei structuri de personali-tate. Un studiu psihologic arata ca principalele consecinte ale teribismului sunt abandonul scolar, consumul de alcool si droguri, „inconstienta” la volan, uneori chiar suicid sau intrarea in viata printre gratii. In Salaj iese in evidenta inconstienta tinerilor soferi. De exemplu, in numai o saptamana, inconstienta la volan a facut ca un tanar de 24 de ani sa-si piarda viata, iar altul de 21 de ani risca sa petreaca aproape cinci ani in inchisoare pentru ca a spulberat o femeie pe trecerea de pietoni. Dupa ce ai implinit 18 ani si ai avut norocul de a obtine permisul de conducere, incerci sa iti arati muschii apasand cat mai tare pedala de acceleratie a masinii pentru a atrage privirea participantilor la trafic si a gagicilor de pe trotuar. Viteza mare, un drift intr-un sens giratoriu sau un „burnout” la semafor atrag privirea, dar nu si simpatia. Si cum „ulciorul nu merge de multe ori la apa”, viteza si smecheria te marcheaza pe viata. In primul rand, viteza ucide. In ciuda campaniilor de prevenire realizate de catre Politia Rutiera, aproape saptamanal, pe raza judetului Salaj, are loc cate un accident grav cauzat de viteza excesiva. La sfarsitul saptamanii trecute, un tanar de numai 24 de ani si-a pierdut viata intr-un tragic accident de motocicleta, dupa ce a intrat cu viteza intr-o curba. Evenimentul care a socat intreg orasul a fost cumplitul accident de la Uz casnic, cand un tanar de 21 de ani i-a ucis o femeie pe trecerea de pietoni. Impactul violent a facut ca femeii sa-i fie amputate ambele picioare. Cine are ochi sa vada, iar cine are urechi sa auda. Teribilismul si viteza nu te scot in evidenta cu nimic, te alegi cu injuraturi in trafic si, mai grav, cu ani buni de puscarie.
Teribilismul inseamna puscarie
Articole
În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...Gata vacanța! A început Modulul 3
Miercuri, 8 ianuarie, elevii s-au întors la cursuri. A început cel de-al treilea modul din acest an școlar, care va dura până în data de 7 februarie, 14 februarie sau 21 februarie, după caz, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar în parte. Elevii vor avea o vacanță de o săptămână, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025, tot la alegerea inspectoratelor școlare. Modulul 4 de cursuri va începe în 17 februarie, 24 februarie sau 3 martie,…
Mai mult...