Tepari pe piata asigurarilor >Firme dubioase racoleaza salajeni carora le promit venituri mari din privatizarea sistemului sanitar, le iau banii de inscriere in afacerea asigurarilor de sanatate, fara sa fie autorizate sa incheie polite de asigurari.
Sute de salajeni s-au lasat atrasi de „castigurile uriase” promise din incheierea politelor de asigurare medicala, prin intermediul catorva firme nou-aparute pe piata, si au platit cate 65 de lei pentru a deveni agenti de asigurari. Aceste firme promit venituri de 100 de lei pentru fiecare polita de asigurare incheiata si sume de bani cuprinse intre 35 si 50 de lei pentru fiecare persoana pe care o conving sa se inscrie la cursurile pe care le organizeaza. Doar ca legislatia referitoare la asigurarile medicale private nu numai ca nu a aparut, dar este inca in lucru. Pentru ca „afacerea” s-a extins cu repeziciune si numarul celor ademeniti in „capcana” a ajuns la ordinul sutelor, autoritatile responsabile de domeniul asigurarilor, precum si autoritatile din Ministerul Sanatatii, au tinut sa informeze populatia ca, pana la aparitia legii care sa reglementeze sistemul asigurarilor private de sanatate, nicio polita incheiata in acest sens nu este legala. „Am platit 62 de lei la banca si m-am inscris ca agent de asigurari. Ne-au informat la curs ca, deocamdata, trebuie sa aducem cat mai multi agenti, astfel ca atunci cand va aparea legea sa incepem sa incheiem politele de asigurare. Pentru fiecare polita incheiata mi s-a promis un castig de 100 de lei si comision pentru fiecare agent inscris de mine. Totul functioneaza in sistem piramidal si pareau foarte seriosi cei cu care am stat de vorba”, ne spune o tanara din Zalau, care „a mirosit” ca ceva nu este in regula. Vestea ca se castiga bine din „reforma sanatatii” s-a extins si la sate, astfel ca multi oameni din zona rurala au platit din putinul lor inscrierea ca agenti de asigurari, cu speranta ca isi vor recupera banii dintr-o singura polita de asigurare medicala incheiata.
Ministerul Sanatatii avertizeaza populatia
Ministerul Sanatatii s-a autosesizat cu privire la aparitia acestor firme care se autointituleaza „agenti pentru reforma sanatatii” si care promit castigurile amintite anterior, astfel ca pe site-ul ministerului a fost publicat un comunicat de presa in care ministrul Ladislau Ritli avertizeaza populatia ca in momentul aparitie legii, Ministerul va transmite toate informatiile cu privire la incheierea asigurarilor private de sanatate si infiintarea caselor private de sanatate. „In ultimele zile a aparut un fenomen ingrijorator care se dezvolta la limita legii si care prevede un sistem piramidal de colectare a unor adeziuni pentru viitoarele case private de asigurari de sanatate. Vreau sa trag un semnal de alarma si sa subliniez ca, deocamdata, legislatia privind asigurarile de sanatate este neschimbata. Orice modificare operata va fi facuta publica de catre autoritati, astfel incat cetatenii sa cunosca exact si corect modul in care pot accesa sistemul de asigurari private de sanatateI, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sanatatii. In plus, tabelele pe care le intocmesc firmele cu date personale ale cetatenilor sunt fara valoare juridica si reprezinta un risc sa fie prezentate datele personale unor persoane necunoscute. Ministerul Sanatatii mai informeaza ca noul proiect de lege privind reforma in Sanatate este inca in lucru, iar sistemul de asigurari de sanatate private pe care il va intocmi Ministerul impreuna cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate va fi pus in dezbatere publica.
Firmele de asigurari autorizate isi fidelizeaza clientii pana la aparitia legii
In prezent, companii auto-rizate de asigurari incheie polite de asigurare medicala facultativa conform legislatiei in vigoare. Le ofera cu titlu gratuit clientilor si este usor de interpretat ca o fac cu speranta ca isi fidelizeaza clientii pentru viitoarele asigurari medicale dupa ce va aparea legea reformei sanitare. Politele in cauza nu stipuleaza „pachetul minim de servicii medicale”, ci anumite servicii medicale care sunt acoperite de compania de asigurari : o consultatie de specialitate la orice medic din retelele medicale cu care firma de asigurari are contract, spitalizare si cheltuieli medicale pentru afectiuni grave, tratament dentar restaurativ ca urmare a unui accident de munca sau rutier.
In afara legii
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a emis un comunicat de presa in care atrage atentia populatiei ca „firmele care promit castiguri pentru adeziuni la Casele private de sanatate actioneaza in afara legii”. CSA mai spune ca activitatile firmelor, care au inceput recrutarile pentru atragerea adeziunilor si promit „obtinerea unor profituri din adeziunile colectate personal, cat si bonusuri din performantele echipei (…) sunt in afara legislatiei in vigoare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 20.000 de lei la 100.000 de lei”. Comisia de Supraveghere subliniaza ca „toate formele de asigu-rare, indiferent ca acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se incheie doar de companiile de asigu-rare autorizate, prin personal autorizat sa desfasoare activitati in piata de asigurari”. CSA informeaza ca aceste firme nu functioneaza in baza legii 32/2000, lege care reglementeaza in prezent activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor.
Tepari pe piata asigurarilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...