Devenita o adevarata isterie nationala, gripa porcina a ajuns sa fie un fel de motor de relansare a industriei farmaceutice, romanii (e-adevarat, nu si salajenii) luand cu asalt farmaciile si golind rafturile de masti de protectie, me-dicamente antivirale si, mai ales, imunizante pentru organism (echinaceea a fost la foarte mare cautare in aceste zile). Dar cat este adevar si cat este manipulare in aceasta situatie isterica? Pe de-o parte, ca orice boala virala, gripa porcina este extrem de neplacuta pentru ca afecteaza serios starea generala a pacientului si, mai ales, se raspandeste cu repe-ziciune. Pe de alta parte, cei patiti afirma ca in comparatie cu gripa clasica (sezoniera), cea porcina are simptome mult mai usor de suportat. Si rata de mortalitate este, se pare, semnificativ mai mica decat in cazul gripei se-zoniere. Si-atunci, de ce atata agitatie?
Gurile rele, nu putine, sustin ca agitatia este creata artificial tocmai de cei care ar fi creat, tot artificial, virusul porcin. De ce ar crea cineva un virus pentru a-l raspandi apoi in randul populatiei? Simplu – sustin aceleasi guri rele – pentru a asigura companiilor farma-ceutice (ce ar sta la baza acestei isterii) venituri explozive din vaccinuri si medicamente antivirale.
Lasand aceasta „teorie a conspiratiei” la o parte, trebuie remarcat si faptul ca o astfel de isterie prinde doar acolo unde exista o… predispozitie genetica pentru panica. Sunt tari intregi, mult mai dezvoltate decat Romania, unde aceasta gripa noua este tratata ca o simpla afectiune de sezon, cu paracetamol si odihna la pat. Fara presa, fara cozi interminabile la analize si la farmacii. Or fi locuitorii de acolo mai inconstienti? Nici vorba. Sunt doar mai putin dispusi sa se lase influentati de stirile alarmiste promovate de unii.