Telefoanele, interzise la ore. Directorii de școli vor primi sancțiuni

Ministerul Educației a cerut joi, 20 februarie, tuturor inspectorilor școlari și directorilor să verifice dacă sunt respectate regulile legate de utilizarea telefoanelor în școli după ce s-a constatat că în unitățile de învățământ nu sunt respectate măsurile legate de utilizarea telefoanelor de către elevi, și nici cadrele didactice nu iau măsuri.
Ministrul Daniel David spune că, acolo unde nu se respectă regulamentul, vor fi sancționați directorii. Potrivit regulamentului, elevii vor putea utiliza telefoanele doar cu acordul profesorilor.
„Adresa mea n-a fost doar către inspectori, a fost și pentru directorii de școală. Atenție, ministrul și inspectorul nu pot merge în fiecare sală să pună telefoanele în dulap. Nu este sarcina ministrului să spună oamenilor, personal, 1 la 1, respectați legea. Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat, pentru că se întâmplă astfel de lucruri într-o școală, în condițiile în care legea nu permite și interzice, de fapt, aceste practici. Dacă profesorul nu dorește, eu nu pot să protejez împotriva dorinței lui, ca să-i fie mai bine. Tot ce pot să fac este să creez un cadru legal astfel încât profesorul să poată să facă un act educațional de calitate”, a precizat ministrul David.
Conform regulamentului pentru anul 2024-2025, elevilor le este interzis să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare (excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale / CES autorizați să le folosească); să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
În mod normal, pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor ar trebui depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ.
Tot în baza Regulamentului se mai interzic comportamentele jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare ori violența în limbaj.
Elevii nu au voie să lanseze anunțuri false către serviciile de urgență; să aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare și să manifeste violență în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ, să provoace, să instige și să participe la acte de violență în unitatea de învățământ și în afara ei; să utilizeze un limbaj trivial sau invective în perimetrul școlar; să invite/să faciliteze intrarea în școală a persoanelor străine, fără acordul conducerii școlii și al educatorului/ profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte; să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ sau a situațiilor de urgență, fiindu-le consemnate absențele în catalogul clasei.
Elevii majori pot părăsi perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu informarea profesorului diriginte sau a conducerii unității de învățământ, fiindu-le consemnate absențele în catalogul clasei.