Dupa ce s-a scos din circuitul agricol 20 la suta din suprafata arabila a Romaniei, cu promisiunea ca terenul nelucrat va fi subventionat, Uniunea Europeana anunta ca se razgandeste.
Platile directe din fondurile europene sunt singurele subventii care se acorda cat de cat la timp. Cat despre platile indirecte, adica despre ajutoarele de la stat, nu putem vorbi acelasi lucru. Ele se dau cand se dau si daca se dau. Sprijinul pe suprafata de teren din fondurile Uniunii Europene a fost si inca mai este o proptea pentru taranul roman. Nu prea solida fata de alte state europene (71 de euro pe hectar), dar este. La negocierile de aderare la Uniunea Europeana s-a stabilit ca acest sprijin sa se acorde pana la sfarsitul anului 2013, dupa care se va renegocia, in asa fel incat, zice-se ca prin 2016 sa ajungem la valoarea de care beneficiaza azi fermierii francezi si germani. Tot la negocierile de aderare, Comisia Europeana ne-a impus sa scoatem din circuitul agricol 2,8 milioane de hectare din cele 14 milioane de hectare de teren arabil pe care il are Romania. Ne-am conformat si am lasat de parloaga, conform cerintelor UE, teren agricol cat suprafata a 7-8 judete de intindere medie. Pentru acest teren necultivat, Comisia Europeana s-a angajat sa acorde subventii cu specificarea sa fie mentinut in bune conditii de agro-mediu. Adica fara balarii, spini si maracini.
Reuniti saptamana trecuta la Strasbourg, parlamentarii europeni din departamentul agricol au propus reducerea birocratiei in sistemul de cereri pentru plati. Totodata ei au cerut sa fie revizuita definitia activitatilor agricole, asa incat solicitantii care nu sunt agricultori activi sa nu poata fi eligibili pentru platile pe suprafata. Asta ar insemna neacordarea subventiilor pentru cei care nu isi lucreaza pamantul. Pai, bine, domnilor parlamentarii europeni, nu Comisia Europeana ne-a impus sa lasam pamantul nelucrat, promitand subventii pentru el? N-au trecut decat trei ani de la negocieri si v-ati si uitat promisiunea? Asa-i daca am fost acceptati ca rude mai sarace in familia UE.