Taxarea suplimentara a contractelor de munca cu norma redusa este denuntata de PNL drept ilegala

taxarea-suplimentara-contractelor-de-munca-cu-norma-redusa-este-denuntata-de-pnl-drept-ilegala04_56230

 

PNL sustine ca ordonanta emisa saptamana trecuta, joi, de Guvernul Tudose pentru taxarea suplimentara a contractelor de munca cu norma redusa încalca Codul fiscal si limitele Constitutiei.

„Guvernul Tudose-Dragnea este orbit de situatia deplorabila a realizarii veniturilor la bugetul de stat, dupa doar jumatate de an de la preluarea guvernarii de catre PSD – ALDE, si se napusteste asupra mediului privat pentru a impune noi si noi sarcini de plata. Ordonanta simpla adoptata ieri de Guvernul Tudose demonstreaza preocuparea exclusiva pentru taxarea întreprizatorilor, prin orice mijloace, dar fara a fi preocupat în vreun fel de situatia veniturilor nete ale persoanelor care vor fi afectate de acest act normativ”, spune PNL intr-un comunicat de presa, la o zi dupa decizia guvernului.
Liberalii sustin ca daca Guvernul ar fi fost interesat de situatiile în care angajatii sunt platiti în parte printr-un contract part-time, iar restul sumelor sunt achitate la negru, solutia nu era sa impuna pentru toata lumea plata darilor catre stat la nivelul salariului minim si ca masura dovedeste incompetenta organelor de control de a identifica evaziunea, iar pretul pentru incapacitatea statului este platit de mediul privat.
Liberalii sustin ca ordonanta data de Guvern încalca prevederile constitutionale referitoare la emiterea de ordonante simple, întrucât Constitutia interzice „în mod expres posibilitatea de a interveni în domeniul legilor organice”. „În acest caz, Codul Fiscal face parte din categoria legilor organice, existând interdictia de a fi modificat printr-un act normativ de nivel inferior, cum este cazul ordonantei simple. Chiar daca în mod abuziv Legea pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante simple include eventuale modificari aduse Codului fiscal, acestea nu pot afecta regimul legilor organice si nu pot impune sarcini suplimentare contribuabililor”, afirma PNL.
PNL atrage atentia ca ordonanta încalca prevederile actuale ale Codului Fiscal, prevazute la articolul 4, care mentioneaza ca în cazul în care se majoreaza impozite, taxe sau contributii, ori se elimina sau se reduc facilitati existente „acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecarui an si vor ramâne nemodificate cel putin pe parcursul acelui an”.
Partidul National Liberal încurajeaza firmele afectate de aceasta masura sa actioneze pe calea instantelor judecatoresti pentru sesizarea Curtii Constitutionale.

Dupa sase luni de guvernare PSD, deficitul bugetar a depasit pragul critic de 3 la suta

In conditiile in care marile planuri ale guvernului PSD de a aduce bani la buget prin modificarea sistemului de impozitare nu s-au dovedit viabile – impozitul pe gospodarie si impozitul pe cifra de afaceri, nu e de mirare ca guvernul cauta solutii noi pentru a astupa gaurile din buget. Maririle de salarii, cele aplicate deja, se dovedesc imposibil de acoperit. Iar din ianuarie urmeaza cresterile salariale promise marilor categorii de bugetari, sanatate si invatamant. De unde vor fi bani, nu se stie. Eurostat tocmai a tras semnalul de alarma, aratand ca România înregistreaza cea mai mare crestere a deficitului bugetar din PIB în primul trimestru din 2017 comparativ cu trimestrul trecut, de la 1,8% în trimestrul 4 din 2016 la 3,2% în trimestrul 1 din 2017, potrivit unui raport Eurostat publicat joi. Uniunea Europeana accepta pentru tarile membre un deficit anual de maxim 3 la suta.