In timp ce Uniunea Europeana ofera bani pentru terenul ramas neexploatat, guvernantii contracareaza cu impozitul suplimentar
Proprietarii care detin terenuri agricole dar nu le exploateaza vor fi impozitati suplimentar, daca se va concretiza propunerea ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, care a afirmat ieri ca persoanele care au terenuri agricole, dar nu le folosesc trebuie penalizate. Ciudata optica. Ar scoate Vladescu bani si din piatra seaca, dar se vede ca nu cunoaste realitatile din agricultura noastra muri-bunda. Cum sa lucrezi un teren, daca el iti aduce numai pierdere, daca lucrarile agricole sunt usturatoare, daca n-ai piata de desfacere, daca statul nu-ti intinde o mana de ajutor? Si apoi opinia lui Vladescu nici nu este in concordanta cu cea a Comisiei Europene, care prin sprijinul pe suprafata , ne indeamna sa ne lasam terenurile pustii, ca tot primim 70 de euro la hectar, decat sa lucram in paguba. Cum am mai fi noi piata de desfacere pentru produsele de peste mari si tari, daca le-am avea pe ale noastre, adica daca ne-am lucra pamantul. Cu penalizarile nu faci nimic d-le Vladescu, atata vreme cat cei de la Bruxelles ne incurajeaza sa ne lasam pamanturile nelucrate. In prezent proprietarii de terenuri arabile situate in extravilan platesc un impozit anual cuprins intre 36 de lei si 43 lei pe hectar, iar banii ajung la bugetele locale. Terenu-rile nelucrate reprezinta aproximativ 20 la suta din suprafata arabila a Romaniei, in conditiile in care sunt cultivate opt milioane de hectare. Statisticile arata ca peste 400.000 de persoane care detin mai mult de 1,5 milioane hectare ar putea plati penalizari, incepand din aceasta primavara. Adica nu poti face cu pamantul tau ce vrei. Unde-i dreptul la proprietate consfintit de Constitutie. Sau ne intoar-cem inapoi la colectivizare? Spun asta pentru ca atunci cand intrai in gospodaria colectiva trebuia sa mentionezi in cerere ca nu esti apt sa-ti lucrezi pamantul si asta te indeamna sa te inscrii in colectiv. Si apoi sa nu uitam ca impozitul suplimentar ar fi identic cu cotele de altadata. Treziti-va d-lor guvernanti!
Simple calcule
Infiintand o cultura de grau pe un hectar cheltuielile minime sunt de 1.700 lei. Pentru un hectar cultivat cu porumb taranul cheltuieste tot minim 2.300 lei. In ideea unui an bun se pot obtine 3.000 kilograme de boabe de grau la hectar. Pretul graului pe piata libera de multa vreme se invarte in jurul a 50 bani pe kilogram. Deci producatorul ar obtine 1.500 de lei cu indulgenta. La fel si la porumb. Ar fi o pierdere de 2-300 lei la hectar. Daca lasi pamantul de izbeliste UE iti plateste 70 de euro la hectar. Asta inseamna sa obtii 280 de lei pe hectar fara sa misti un deget. Si atunci ne miram de ce raman pamanturile pustii?!