În fața unei săli arhipline, alături de peste 900 de oameni, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a sărbătorit împreună cu comunitatea sărbătorile de iarnă, onorând țările etnografice ale Transilvaniei care au venit cu colinde tradiționale de Crăciun.
Grupul vocal „Tradiții” al Liceului de Artă „Ioan Sima” Zalău a reprezentat Țara Silvaniei în cadrul evenimentului caritabil „Psihologia și cultura românească în colindele din «țările» etnografice ale Transilvaniei”, organizat luni, 9 decembrie.
Alături de rectorul UBB Cluj-Napoca, prof. univ. dr. psih. Daniel David, la evenimentul găzduit în sala Auditorium Maximum a fost prezent și președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.
„Am avut bucuria de a promova în fața unui public numeros colindele străbune din Țara Silvaniei. Grupul vocal «Tradiții» a reușit să transmită emoția, frumusețea și autenticitatea acestor obiceiuri, făcându-ne mândri de moștenirea noastră culturală. Momentul lor artistic a fost unul deosebit, răsplătit din plin cu aplauze. Felicitări tuturor membrilor grupului, alături de domnul director Titus Câmpean și de coordonatorul lor, doamna Rodica Pop Seling”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.
Dincolo de profilul academic, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, sub cupola UBB Cultural, și-a asumat în relație cu societatea și păstrarea și promovarea patrimoniului tradițional din România în contextul modernității actuale, în spiritul valorilor academice asumate de UBB, și anume Tradiție și Excelență. În acest sens, UBB a inițiat un program de cunoaștere și promovare a tradițiilor românești, pornind de la bazinul academic și extensiile proprii, dar propunându-și să ajungă în final la toate zonele etnografice mari ale țării. În cadrul acestui program, un proiect specific este „Psihologia și cultura românească în colindele din «țările» etnografice ale României”.
„După primul eveniment care a onorat Țările Oașului, Maramureșului, Lăpușului, Chioarului și Codrului, al doilea eveniment a onorat țările etnografice ale Transilvaniei. În aceste vremuri politice tulburi, normalitatea socială trebuie întărită, iar colindele Crăciunului și sărbătorilor de iarnă reprezintă cel mai bun medicament care să ne ducă la normalitate și un antidot la stres și probleme sociale”, spune rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.