Helga Andrea Vizaknai, din Crasna, are acum 24 de ani si isi poate considera implinit visul pe care l-a avut de mica, sa salveze vieti. A absolvit Colegiul National Silvania, profil biochimie, dupa care a urmat facultatea de medicina, unde acum studiaza in anul V. A dat admitere la facultatea de medicina in anul 2014 si a obtinut un loc din cele 140 la buget, pentru care s-au batut 400 de candidati. Din anul V, Helga a castigat si o bursa de merit din partea universitatii.
rn
Cum este sa reusesti, prin munca si perseverenta, sa-ti implinesti visul de a face bine fara sa astepti nimic in schimb ne povesteste chiar Helga.
"Acum sunt la medicina în anul V, la Universitatea de Medicina din Târgu Mures. Din copilarie, visul meu era sa fiu medic, deoarece tatal meu este sofer de ambulanta de mai mult de 30 de ani. Tata lucreaza sofer pe ambulanta la Substatia din Crasna. Stiu ca, fara sprijinul parintilor si al familiei mele, imi era mai greu sa ajung asa departe in visul de a deveni medic si salvator de vieti. M-a captat din prima clipa entuziasmul tatalui meu, dorinta lui de a salva oameni. Întotdeauna ma uitam la el cu ochii stralucind si visam ca, intr-o zi, si eu voi putea salva vieti. Tata a contribuit mult la dezvoltarea iubirii si dedicatiei mele pentru medicina de urgenta, de a salva vieti. Primii trei ani de facultate au fost cei mai grei. Marea diferenta a fost adusa de anul IV, pentru ca momentul în care am primit acces catre pacienti si am putut experimenta practic, s-au creat foarte usor conexiunile logice între teorie si utilizarea tehnicilor în viata reala. Mai apoi, am înteles ca medicina nu este doar despre diagnosticarea si vindecarea bolii, ci ca trebuie sa întelegem si sa cunoastem pacientul ca persoana".
rn
Helga este de 5 ani voluntar
la Serviciul de Ambulanta Salaj,
care ii este ca o a doua familie
rn
"Din dorinta de a întelege nevoile pacientilor, din primul an de facultate sunt voluntar la Serviciului Judetean de Ambulanta Salaj. Pentru mine, Serviciul Judetean de Ambulanta Salaj este a doua familie. An de an, goana dupa adrenalina crestea, asa ca am decis sa experimentez si mai multe optiuni. Am primit sansa de a face parte din mai multe echipe de paramedici, atât din tara (Cluj-Napoca si Targu-Mures), cât si din Budapesta, unde am ajuns cu ajutorul programului Erasmus. La Cluj am facut parte din echipa de paramedici de la Festivalul Electric Castle", spune Helga despre implicarea ei practica pentru a-si cladi visul de a deveni salvator de vieti.
rn
Studiaza si la universitati din strainatate
prin programul Eramus, dar spune
ca vrea sa munceasca acasa, in tara
rn
"Multi dintre colegii mei au început facultatea de medicina cu o perspectiva diferita, stiind ca dorinta lor este de a lucra în strainatate, dar în cazul meu pot spune ca este altfel. Folosindu-ma de programele disponibile în cadrul Universitatii de Medicina (Erasmus) simt ca, desi a fost un sentiment înviorator, de a învata si practica în strainatate, chiar în capitala Ungariei, totusi inima mea iubeste locul care poate fi numit acasa. Misiunea mea este sa lupt pentru telurile pe care mi le propun, în tara în care m-am nascut. Stiind cât de mult necesita România forta de munca tânara, mai ales în profesia în care as vrea sa muncesc, nu am putut sa parasesc tara. Noi, tinerii medici, putem aduce puteri noi cu care sa cream lucruri mari în aceasta tara. In acest acest moment studiez si la Universitatea de Medicina din Debrecen – Ungaria, prin programul Erasmus", ne dezvaluie Helga perspectiva asupra viitorului ei.
rn
Doreste ca in viitor sa salveze vieti
in Salaj, poate cu elicopterul SMURD
alocat Jiboului pentru regiunea N-V
"Dupa terminarea facultatii, îmi propun sa continui voluntariatul pe ambulanta în Cluj-Napoca, ca medic rezident cu specializare în Anestezie si Terapie Intensiva. Aceasta specializare combina medicina de urgenta si contactul cu pacientul pe termen relativ lung si simt ca aceasta specialitate ma reprezinta. Aceasta pozitie este indispensabila în orice spital, oriunde în tara, plina de posibilitati. Ca specialist ATI, pe lânga urgentele cu ambulanta si garzi prin spitale, voi lua în considerare si interventiile cu elicopterul. Dupa terminarea studiilor, doresc sa urmez aceasta cariera de medic specialist ATI, dedicandu-mi toata energia si vitalitate în a aduce un plus pentru salvarea pacientilor. Dupa ce termin rezidentiatul, pe care il voi face la centrul universitar din Cluj, pentru a fi cat mai aproape de casa, voi alege sa vin acasa la Zalau sa profesez ca medic specialist ATI. Mi-ar placea foarte mult sa lucrez chiar pe elicopterul de la Jibou", isi pune Helga speranta in viitorul ei in Salaj, care ar trebui sa opereze un elicopter SMURD pentru regiunea Nord-Vest, de la Jibou.
rn
Respectul pentru viata inseamna
sa ajuti nu doar oamenii, ci si animalele
rn
"În timpul liber, împreuna cu prietenul meu, dr. Moni Zoltan, medic veterinar, administram un Cabinet si o Farmacie veterinara la Cehu Silvaniei si la Crasna – Silvanian FarmVet. Este o combinatie perfecta între medicina umana si veterinara, cu acelasi scop, de a salva vieti. Faptul ca iubitul meu este medic veterinar, pentru mine este o motivatie in plus. Simt ca fac exact ceea ce imi place si simt ca mi-am gasit telul pe acest pamant", ne spune Helga.