Sute de vizitatori au ales vineri, 30 septembrie, să participe la Nocturna Bibliotecilor și la Noaptea Cercetătorilor, evenimente cultural-științifice care caracterizează ultima zi a lunii septembrie a fiecărui an.

Activitățile organizate de Biblioteca Județeană ”I.S. Bădescu” Sălaj și de Muzeul Județean de Istorie și Artă au fost reale punți între generații, reunind sub aceleași cupole copii de la cele mai fragede vârste, adolescenți, părinți și bunici.

”După Amiază de Poveste vineri la Biblioteca Județeană Sălaj! Nocturna Bibliotecilor a reușit să aducă laolaltă copii, dolescenți, părinți și bunici. A fost un maraton de 5 ore, în care activitățile din toate secțiile și compartimentele bibliotecii nu s-au oprit nicio secundă! Am avut ateliere cu lipici pentru cei mici, cărți, filme și teatru, tururi ghidate de bibliotecă, photocorner pentru amintiri de neuitat, jocuri, concursuri și câștigători, dar și o Șeherezadă, care i-a cucerit pe părinți și copii deopotrivă.

Ne-am bucurat împreună cu talentații artiști plastici de la Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău de lansarea primului lor volum ilustrat: Orașul Fermecat, dar și de un moment muzical plin de emoție, susținut de colegii lor, de la specializarea muzică! A fost o nocturnă pe cinste, pe care abia așteptăm să o repetăm! Pentru noi, organizatorii, Nocturna Bibliotecilor a fost mai mult decât un eveniment… a fost un pariu cu noi înșine, că putem oferi publicului imaginea unei Biblioteci Vii, în care merită să (re)vii de fiecare dată. De ce? Pentru că la noi, poveștile prind viață! Mulțumim încă o dată tuturor celor care aleg Biblioteca Județeană Sălaj! Pe ceilalți, îi invităm la noi, să ne descopere . Și mulțumim voluntarilor de la Parohia Ortodoxă Ortelec – Zalău pentru ajutor”, este concluzia reprezentanților Bibliotecii Județene după cele câteva ore alături de cei mici și de cei mari.

La Muzeu, competiția cercetătorilor

De Noaptea Europeană a Cercetătorilor, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (MJAZ) au provocat liceenii să descopere farmecul cercetărilor. Afost o reală competiție, cu muncă de teren alături de specialiștii Muzeului, iar rezultatele muncii de echipă au fost prezentate vineri seara, la Muzeu.

Elevii de la Liceul Pedagogic “Gheorghe Șincai” din Zalău s-au implicat în cercetarea istoriei contemporane, realizând un documentar video despre istoria fabricii Armătura Zalău. Alți trei elevi de la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” din Zalău au învățat despre ce înseamnă să fii etnograf și ne-au arătat rezultatele cercetării lor – un material video despre patrimoniul arhitectural de pe Valea Barcăului.

Echipajul cerecetărilor de la Colegiul Național ”Silvania” Zalău au ales să decopere tainele săpăturilor arheologice pe un șantier din Zalău, realizând și ei un material video despre cercetarea arheologică.

Pe lângă filmele prezentate, reprezentanții MJAZ au deschis larg ușile sălilor de expoziție, inclusiv Beciul Cultural, și au avut parte de sute de vizitatori care au ales să-și petreacă noaptea de vineri descoperind istoria și arta locală.