Supărați pe “inumana” notă 8, necesară pentru definitivarea pe post, profesorii au luat inițiativa să o înlăture din sistem, în favoarea unui 7, mai “uman” și “rezonabil”. Profesorii sunt invitați să semneze petiția cu numele “Revenire la un Definitivat uman de nota 7 și examen în toamnă”, inițiată luna trecută pe internet pe site-ul petițieonline.com, la adresa http://www.petitieonline.com/
definitivat_rezonabil . Petiția urmărește să convingă oficialii Ministerului Educatiei sa modifice regulile de promovare a examenului de Definitivat. Este semnată până acum de 897 de cadre didactice si prevede ca definitivatul sa fie trecut cu nota 7, nu cu nota 8, cum este în prezent. Profesorii cer și modificarea datei de examen. Ar vrea ca Definitivatul să fie susținut în toamnă și nu la începutul lunii iulie, cum a fost anul acesta, motivând că au nevoie de mai mult timp la dispoziție pentru a parcurge toată materia pentru examen. Până în acest moment petiția a fost semnată de patru profesoare din Zalău, și anume de Monica Ciupe, Adriana Iulia Morariu, Simona Mastan, Simona Dânga.
Ministerul Educației a decis mărirea notei de la 7 la 8 în urmă cu doi ani, motivând că pentru o cunoaștere suficientă a materiilor, profesorii trebuie să obțină minim 8 la examen, nu 7, cât era până atunci.
Fara acest examen, profesorii nu pot sa predea la clasa decât 5 ani. Conditia principala pentru ca aceștia să-și poată da examenul este sa aiba un stagiu de cel puțin doi ani la catedra, iar dacă timp de 5 ani nu se prezintă la examen nu mai pot profesa.
“Consider că acest mod de a susține examenul este o discriminare în raport cu profesorii care l-au susținut deja, iar cerințele stop_coloana nu se pot încadra în 4 ore de examen. E foarte mult de scris într-un interval relativ scurt. În aceste condiții, la trei încercari nereușite, cariera didactică este compromisa definitiv. Cred că cineva își bate joc de cadrele didactice și aș fi curios dacă acel cineva ar putea să promoveze un asemenea examen”, susține unul dintre dascălii care a semnat petiția.
Examenul de Definitivare constă în susținerea a cel puțin doua inspecții speciale la clasa și a unei probe scrise. Profesorii înscriși la definitivat au fost inspectați la clasa pâna pe 5 iunie 2015, de catre inspectorul pe disciplina de examen și de directorul școlii. Notele de la inspecție nu pot fi contestate. Pentru a intra în examenul scris de definitivat, profesorii trebuie sa aiba media la inspecții cel puțin 8 și să fi predat la catedra cel puțin doi ani.
Doar jumatate dintre cadrele didactice din județul Salaj care s-au înscris anul acesta la examenul de definitivat au obținut note peste 8, care le asigura promovarea. În județul Sălaj au susținut proba scrisa 110 candidați, dintre care 56 au obținut note peste 8, iar 54 dintre candidați au luat note sub 8. Șapte dascali salajeni nu au luat nici macar nota 5.
Inspectoratului Școlar Județean Sălaj nu a răspuns solicitării ziarului Graiul Sălajului să expună un punct de vedere privitor la demersul profesorilor pentru scăderea notei pentru definitivat.