martie 22, 2025

Pompierii în alertă! Sute de hectare de teren şi bunuri, afectate de incendiile de vegetaţie uscată din week-end

WhatsApp Image 2025-03-11 at 12.34.58

Peste trei sute de hectare de vegetaţie uscată şi litieră de pădure au fost afectate, la finalul săptămânii trecute, de arderile necontrolate la nivelul judeţului nostru, iar pompierii, lucrătorii ocoalelor silvice şi voluntarii au depus eforturi uriaşe pentru a limita şi a stinge incendiile devastatoare care au pus în pericol viaţa oamenilor, bunurile acestora sau mediul înconjurător.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, un total de 36 au fost incendii la vegetaţia uscată declanşate de ignoranţa cetăţenilor care au executat lucrări de igienizare utilizând focul. Ele s-au înregistrat la nivelul localităţilor: Sâncraiu Almaşului, Dragu, Sâg, Cizer, Boghiş, Ciocmani, Surduc, Păuşa, Rogna, Leşmir, Hăşmaş, Zimbor, Fetindia,  Halmăşd, Bulgari, Fildu de Jos, Mal, Voivodeni, Şărmăşag, Chechiş, Doba, Tusa, Buciumi, Borla, Valea Loznei, Leşmir, Răstolţu Deşert, Cozla, Plopiş, Firminiş şi în oraşele Zalău, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei.

Cel mai mare incendiu de vegetaţie uscată, mărăciniş şi lăstăriş a fost înregistrat în apropierea localităţii Voivodeni, unde incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 130 de hectare. De asemenea, sâmbătă după-masă, pompierii Secţiei Jibou au fost solicitaţi să intervină pentru a stinge un incendiu la o anexă gospodărească în localitatea Firminiş. Proprietarul a executat lucrări de igienizare a grădinii şi a scăpat focul de sub control care s-a propagat la imobil, provocând distrugerea bunurilor depozitate în interior.

Pompierii trag un semnal de alarmă, deoarece în această perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate, pericolul izbucnirii incendiilor de vegetaţie uscată este sporit.

„Prin urmare solicităm autorităţilor locale şi cetăţenilor să manifeste maximă responsabilitate în acţiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora şi să nu aprindă cu intenţie vegetaţia uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS. Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă şi constituie contravenţii, sancţionându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice”, subliniază reprezentanţii ISU Sălaj.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.