Primaria din Crasna are prea multi bani la invatamant, dar nu-si poate plati asistentii personali.
Administratiile locale primesc bani pentru invatamant in functie de numarul elevilor care frecventeaza scolile din comuna. La Crasna, desi e sfarsit de an bugetar, invatamantul mai are la dispozitie trei miliarde de lei vechi si nu stie pe ce sa ii cheltuie. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca in comuna exista peste 1000 de elevi, iar investitiile administratiei locale in domeniul scolar au avut suficiente resurse si nu s-au lasat asteptate. Durerea primarului Pop Emeric este ca nu poate redirectiona banii de la invatamant catre alte cheltuieli urgente ale primariei. Printre aceste cheltuieli se numara si plata asistentilor personali. In comuna Crasna exista peste 70 de asistenti personali care nu si-au primit leafa din luna septembrie. Primaria nu are cadrul legal sa acopere indemnizatiile asistentilor personali din surplusul bugetar din invatamant. „Am fi acuzati de deturnare de fonduri daca am plati din excedentul bugetar asistentii personali. Iar daca pana la sfarsitul anului nu vom cheltui cei aproape trei miliarde de lei vechi, Guvernul o sa-i ia inapoi si e pacat ca nu putem acoperi alte segmente decat prin rectificari bugetare”, a precizat primarul Emeric. La fel ca aproape toate administratiile locale din judet, si Primaria Crasna asteapta rectificarea bugetara pentru a plati salariile restante asistentilor personali. Doar ca aici situatia nu e la fel de grava precum a Primariei Zalau, de exemplu. Aici, salariile asistentilor nu au fost platite din luna august si, in plus, nu mai exista bani nici pentru salariile profesorilor. (R.Gireada)
Surplus de bani in invatamant la Crasna
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...