Barometrul Cultural care arată obiceiurile și practicile social-culturale ale românilor, realizat anul trecut, concluzionează că 14 la sută dintre români merg lunar la mall, 16 la sută se plimbă în parcuri în timpul liber și doar 1,7 la sută merg la bibliotecă pentru a citi o carte. Iar dintre cei care citesc majoritatea sunt tineri până în 34 de ani. Mai mult, doar 9 la sută dintre respondenți spun că merg la concerte filarmonice, la operă, în timp ce la teatru circa 8 sută din populație merge de patru ori pe an și 11 la sută de două ori pe an. O variabilă semnificativă este costul biletului la astfel de evenimente. 

Când vine vorba despre muzee și expoziții, procentul celor care declară că participă periodic la astfel de evenimente coboară la 6 la sută. Este bine de menționat că 80 la sută dintre răspunsuri au venit de la cetățeni din București, care sunt în centrul evenimentelor culturale de talie națională și internațională și presupunem că au și educație pentru cultură mai răsărită decât cei din provincie. stop_coloana
Dacă ar fi să se sondeze obiceiurile culturale în Sălaj, procentele s-ar apropia de zero, cel puțin la capitolele concerte filarmonice, operă, operetă și film. La mall merge lumea, dar destul de puțin, pentru că suntem săraci. Cei cu dare de mână fac drumul până la Cluj pentru mall, dar și pentru concerte. Zălăuanii se pot bucura din plin de biblioteci, dar o fac mai ales elevii și studenții. Avem și teatru de trei-patru ori pe an, venit de la Oradea, care se bucură de săli pline, grație costului mic la bilete. Când se mai rătăcește pe la Zalău câte o piesă a Teatrului Național sau câte un solist sau trupă celebră, concertul se anulează din lipsă de spectatori. Nu e vorba că sălăjenii n-ar gusta astfel de evenimente, ci prețul pe care trebuie să-l plătească pentru acest lux, cam 10 la sută din nivelul salariului mediu net pe județ.