Suntem in Postul Craciunului

imagine-articol0_53074

 

Suntem de ieri in Postul Craciunului, care simbolizeaza asteptarea venirii Mantuitorului. Conform obiceiurilor religioase, credinciosii se abtin timp de 40 de zile, pana pe 25 decembrie, sa consume produse din lapte, carne si oua, iar lunea, miercurea si vinerea mancarea trebuie sa fie preparata fara ulei si fara vin. De asemenea, inca din prima zi a postului, nu se mai tin nunti si nici petreceri pana dupa Anul Nou. 

Comparat cu Postul Pastelui, din punctul de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este unul mai usor, intrucat exista mai multe zile in care credinciosii au dezlegare la peste. Prima dezlegare la peste din post va fi luni, 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului. Daca in zilele de luni, marti sau joi cade praznuirea unui sfant important, se da dezlegare la peste, iar miercuri si vineri la vin si untdelemn, dar acestea se consuma numai o data pe zi. Tot asa, daca miercuri sau vineri se intampla sa cada sarbatorirea unui sfant cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleaga la untdelemn, peste si vin. stop_coloana
In ultima zi a Postului Craciunului (24 decembrie), numita Ajunul Craciunului, credinciosii il asteapta pe preot ca sa le aduca vestea Nasterii Mantuitorului, cinstind astfel marea sarbatoare care are sa vina.
Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia, Izbavitorul. Dupa unii talcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta asteapta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, in Decalogul scris pe lespezi de piatra.