In ultima vreme, auzim foarte mult cum se ridica in slavi sistemul privat in detrimentul celui public. Ca de obicei, acest lucru se face prin mass-media, care, din "cascavalul" reprezentat de scolile private din Romania – se vorbesste de o afacere de peste 40 de milioane de euro- se infrupta cu resturile ce le lasa aceste scoli pentru a-si face publicitate. Insa, prea putin se vorbeste despre dezastrul pe care l-au provocat, cel putin la nivel universitar, aceste institutii de invatamant privat. Sa ne gandim la inflatia de diplome care s-a creat incepand din anii 2000 pana in prezent si la faptul ca se estimeaza ca unul din cinci absolventi este somer, iar 80% dintre cei angajati profeseaza in alte domenii (precum subsemnatul) decât cele pentru care s-au pregatit. Asta in conditiile in care, la ora actuala numarul total de institute de invatamant private si implicit cele universitare (701) este cu mult mai mic decat cele publice (6309).
rn
Din datele Inspectoratului Scolar Judetean Salaj rezulta ca la nivelul judetului avem doar patru unitati de invatamant particular, respectiv doua scoli postliceale sanitare si doua gradinite.
rn
Fara a pune in discutie calitatea postlicealelor sanitare de la noi din judet si modul cum se realizeaza admiterea, dorim doar sa amintim ca Ordinul Asistentilor Medicali, citat de Protv, atragea atentia ca România produce anual 15.000 de asistenti. 2.000 mii se angajeaza in tara, 2.000 pleaca, iar restul ramân cu o diploma pe care n-o folosesc niciodata.
rn
In cazul unor postlicealor sanitare la nivel national, reamintim ca s-a pus o problema extrem de serioasa si anume aceea a admiterii, fara avea cel putin o diploma de bac. Astfel ca nu intamplator Mircea Timofte, presedintele Ordinului Asistentilor, tot pentru ProTv a declarat ca “Daca nu reusesti sa iei BAC-ul, in opinia mea n-ai ce cauta la scoala postliceala sanitara. Este o profesie inalt calificata, o profesie in care poti sa pui in pericol viata omului, nu e un rebut la un surub".
rn
In cazul celor doua gradinite private de la noi din judet, numele acestora indica faptul ca ar avea o orientare religioasa. Probabil la aceste gradinite nu se pune problema de a se face matanii care sa aiba "impact emotional" asupra publicului devorator de stiri de senzatie, dar cu siguranta vorbim de un alt tip de educatie, decat cel de la Stat. Educatie care intr-un fel sau altul isi va pune amprenta asupra celor care o primesc si se va oglindi in comportamentul lor fata de ceilalti, care chiar daca este religioasa nu este o garantie ca va da rezultate mai bune decat gradinitele publice. Insa, atata timp cat aceasta educatie se va face pe banii proprii si din fondurile platite de parinti nu este nici o problema, cel putin la nivel teoretic, fiecare este liber sa-i ofere propriului copil educatia pe care o crede mai potrivita pentru el. Probleme ar aparea atunci cand din banii pentru educatie in loc sa se dea la cele publice, care au ceea mai mare nevoie, se va da si la cele private. Cine are in mana invatamantul romanesc, la orice nivel, are in mana si viitorul acestei tarii.