Trei suedezi din Regiunea Jamtland au venit la Zalau pentru a ne invata ce este gastroturismul si cum se poate promova judetul Salaj prin mancarea traditionala. Invitati de catre Consiliul Judetean Salaj in cadrul proiectului Ruraland – actori ai dezvoltarii rurale, cei trei suedezi au luat contact cu bucataria traditionala locala si s-au intalnit cu mici producatori din Salaj. Timp de doua zile, Christina Hedin-Eldrimner de la Centrul National Suedez pentru Procesarea Alimentelor Artizanale la Scala Mica, Manne Mosten de la JHT, platforma de cooperare profesionala si de afaceri pentru dezvoltarea turismului in Jamtland si Ida Olofsson de la Consiliul Regional Jamtland au pre-zentat Actiunea Pilot „GASTUR – promovarea gastronomiei locale” producatorilor de alimente traditionale din Salaj si reprezentantilor autoritatilor publice jude-tene implicate in proiectul Ruraland.
Suedezii au implementat, in cinci ani de zile, un proiect prin care au atras turisti in regiunea Jamtland. Practic, ei au identificat producatorii mici de alimente artizanale si le-au promovat astfel incat potentialii turisti sa vina in regiune tocmai pentru ceea ce le este specific – produsele facute in casa precum painea, ciocolata, branza, vinul sau… sampania din seva de artar. Turistii au posibilitatea de a lua cina in familiile micilor producatori, sa participe la cursuri prin care vad cum se produc alimentele pe care le consuma sau pur si simplu sa munceasca in gospodariile micilor fermieri. Iar acest lucru se intampla contra cost. „De sarbatori nu se mai fac cadouri uscatoare de par sau aparate radio, ci cursuri pentru cei dragi ca sa vada cum se produc alimentele tra-ditionale”, a spus Manne Mosten in cadrul unei con-ferinte de presa organizate ieri la sala Porolissum a Consiliului Judetean. Iar aceasta practica de succes in Suedia se vrea implementata si in Salaj.
Au stat in Salaj doar doua zile, insa au avut timp sa descopere gastronomia locala. Cei trei suedezi din Jamtland au fost impresionati de gustul si diversitatea bucatariei salajene, fiecare remarcand produse diferite. Pentru Christina Hedin-Eldrimner au fost absolut senzationali carnatii mici si gustosi, dar si sarmalele. „Sarmalele sunt foarte interesante. Avem si noi asa ceva si este interesant ca exista la noi si la voi acelasi fel de mancare”, a remarcat Christina. In schimb, lui Manne Mosten i s-a parut absolut delicioasa slanina afunmata si prajita. Si, mai ales, palinca! Nici dulciurile nu au trecut neremarcate, Ida Olofsson preferand delicioasele gogosi pudrate cu zahar.
Suedezii au fost incantati de slanina, sarmalele si palinca din Salaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...