Suceava, unde s-au inregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus, peste un sfert din cele confirmate pana acum, intra in carantina totala, a anuntat ministrul de Interne Marcel Vela.
rn
Se instituie pe perioada starii de urgenta masura de carantinare a orasului Suceava si a inca 8 comune limitrofe, conform Ordonantei militare 6. Este vorba despre Adancata, Salcea, Ipotesti, Moara, scheia, Patrauti si Mitocu Dragomirnei.
rn
De asemenea, a fost decisa stabilirea unei zone de protectie asupra unor unitati administrativ-teritoriale din judetul Suceava.
rn
Va fi permisa intrarea si iesirea transportului de marfa, a persoanelor care nu locuiesc in zona, dar desfasoara activitati economice.
rn
Firmele de transport feroviar de persoane nu vor vinde bilete pentru transportul calatorilor in zona carantinata.
rn
Accesul pe aeroportul din Suceava este permis doar pentru zboruri cu aeronave de stat, transport marfa, umanitare si care asigura asistenta medicala de urgenta.
rn
Consiliul Judetean Suceava si primarii din zona de carantinare si de protectie vor lua masuri pentru a asigura asistenta sociala si aprovizionarea cu hrana a celor care nu se pot deplasa.
rn
Textul integral al Ordonantei militare 6:
ORDONANtA MILITARa nr. 6 din 30.03.2020 privind instituirea masurii de carantinare asupra municipiului Suceava, a unor comune din zona limitrofa, precum si a unei zone de protectie asupra unor unitati administrativ-teritoriale din judetul Suceava
rn
Avand in vedere dispozitiile art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 453/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
rn
tinand seama de evaluarea realizata de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, aprobata prin Hotararea nr. 17 din 30.03.2020,
in temeiul art. 4 alin. (2) si (4) din Decretul Presedintelui Romaniei nr.195/2020 privind instituirea starii de urgenta la nivel national, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, al pct.1 si 3 din anexa nr. 2 la acelasi decret si al art. 20 lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare,
rn
Ministrul afacerilor interne emite urmatoarea Ordonanta militara
rn
Art.1 – Se instituie pe perioada starii de urgenta, masura de carantinare in municipiul Suceava si in zona limitrofa formata din urmatoarele opt comune: Adancata, Salcea, Ipotesti, Bosanci, Moara, scheia, Patrauti si Mitocu Dragomirnei.
rn
Art.2 – Se instituie pe perioada starii de urgenta o zona de protectie, ca perimetru de siguranta in jurul localitatilor carantinate, formata din toate celelalte unitati teritoriale administrative din judetul Suceava.
rn
Art.3 – in zona carantinata prevazuta la art.1 este permisa intrarea, respectiv iesirea pentru:
a) transportul de marfa, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime si resurselor necesare desfasurarii activitatilor economice in zona carantinata, precum si a aprovizionarii populatiei;
b) persoanele care nu locuiesc in zona carantinata dar care desfasoara activitati economice sau in domeniul apararii, ordinii publice, securitatii nationale, sanitar, situatiilor de urgenta, administratiei publice locale, asistentei si protectiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publica, energetic, agriculturii alimentatiei publice, alimentarii cu apa, comunicatiilor si transporturilor.
rn
Art.4 – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, precum si operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de calatorie pentru transportul calatorilor in zona carantinata decat daca sunt respectate dispozitiile art. 3.
rn
Art.5 – Toate restrictiile stabilite prin ordonante militare precedente se aplica in mod corespunzator in localitatile carantinate si in zona de protectie.
rn
Art.6 – Se imputerniceste Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei Suceava (CJCCI) pentru a stabili completari si derogari in ceea ce priveste dispozitiile prevazute la art. 3.
rn
Art.7 – (1) in zona de protectie, organele cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale vor stabili masuri specifice de prevenire si limitare a intrarii, respectiv a iesirii persoanelor in/din zona de carantinare prevazuta la art. 1.
(2) in zona de protectie este interzisa deplasarea intre localitatile din zona a persoanelor ce apartin altor categorii socio-profesionale.
(3) Autoritatile administratiei publice locale si judetene vor aduce la cunostinta persoanelor din zona de protectie obligatiile ce le revin referitoare la deplasarea si accesul in/din zona carantinata.
(4) Aplicarea masurilor de verificare, control si acces in/dinspre zona carantinata se realizeaza de catre personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne in colaborare cu cele ale Ministerului Apararii Nationale.
rn
Art.8 – Accesul pe aeroportul international „stefan cel Mare” Suceava este permis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.
rn
Art.9 – Consiliul Judetean Suceava impreuna cu primarii si consiliile locale din unitatile administrativ-teritoriale situate in zona de carantinare si zona de protectie vor lua masuri de a asigura functionarea serviciile de protectie si asistenta sociala, functionarea corespunzatoare a serviciilor de utilitati publice, precum si aprovizionarea cu alimente de baza pentru persoanele fara sustinatori sau alta forma de ajutor si care nu se pot deplasa de la locuinta/gospodarie.
rn
Art.10 – Este strict interzis accesul intre localitati prin alte zone si cai de acces decat cele deschise circulatie publice de pe drumurile europene, nationale, judetene si comunale.
rn
Art.11 – (1) Sunt abilitate sa asigure aplicarea si respectarea prevederilor prezentei ordonante militare:
a) Politia Romana, Jandarmeria Romana si politia locala, pentru masurile prevazute la art.3;
b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, pentru masurile prevazute la art.4 si 8.
(2) Nerespectarea masurilor prevazute la art.3, 4 si 8 atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, in conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Personalul institutiilor prevazute la alin.(1) este imputernicit sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni, in conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
rn
Art.12 – (1) Prezenta ordonanta militara se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel putin 2 zile de la data publicarii, despre continutul prezentei ordonante militare.