Perioada pentru plata subventiilor pe terenuri, atat pentru cele directe cat si pentru cele complementare, incepe pe data de 1 decembrie si se incheie in 30 iunie a anului urmator. Aceste termene nu pot fi modificate, deoarece au fost „batute-n cuie” de Comisia Europeana.
Tot mai multi fermieri salajeni se intereseaza de subventiile pe terenuri pentru anul 2008. Pentru a veni in sprijinul lor cu cat mai multe informatii, am luat legatura cu Ioan Tarau, sef Serviciu Ajutoare de stat si masuri de piata din cadrul Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura – Centrul Salaj. Din capul locului proprietarii de terenuri trebuie sa stie ca la nivel national nu s-au finalizat controalele in teren. Chiar daca judetul Salaj sta bine la acest capitol, nu se pot efectua platile pana cand atat controalele in teren cat si controalele prin teledetectie se vor incheia pe tot cuprinsul Romaniei. Noul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu se pare ca vrea sa ia… taurul de coarne si insista pentru finalizarea controalelor, astfel ca la inceputul lunii martie sa poata incepe efectuarea platilor pentru subventiile pe terenuri. Fermierii care detin mimim 10 hectare de teren, pot obtine sume de bani in contul subventiilor de la BCR, CEC, BRD prezentand la una dintre aceste unitati bancare adeverinta de la APIA, din care sa reiasa suma ce i se cuvine fermierului drept sprijin pe teren pentru anul 2008. Amintim detinatorilor de terenuri ca in anul 2008 cuantumul subventiei este de 107,46 euro pe hectar (plata directa – 60,75 euro pe hectar; plata nationala complementara – 46,71 euro pe hectar). Valoarea unui euro este calculata la schimbul valutar din 2008, adica 3,7412 lei. Cererile pentru plata suventiilor pe terenuri pentru anul 2009, se pot depune la cele sase centre APIA din judet, incepand cu data de 1 martie a.c. pana in data de15 mai 2009, fara penalizari.
Subventiile pe terenuri, doar din luna martie
Articole
Negocierea colectivă în firmă, condiție pentru a mai prinde contracte cu statul
Obligația de a iniția negocieri colective în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă se aplică tuturor angajatorilor care au cel puțin zece angajați. Inițiativa negocierii aparține oricăreia dintre părți, iar termenul pentru desfășurarea acesteia este de 45 de zile, cu posibilitate de prelungire prin acordul părților implicate. Deși prevederea există din 2022, fiind stipulată în Legea nr.367/2022 privind dialogul social, Legea nr.283/2024, publicată în luna noiembrie a anului trecut, pune un accent mai mare pe promovarea…
Mai mult...Ordonanța „Trenuleț” scoate CFR-iștii în stradă
Vineri, 24 ianuarie, în Piața Victoriei, va fi un mare protest, la care ar urma să participe 30.000-40.000 de persoane. Printre cei nemulțumiți se numără angajații Căilor Ferate Române, care susțin că sunt puternic afectați de Ordonanța „Trenuleț”. Conform declarațiilor făcute de Rodrigo Gabriel Maxim, Președinte al Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, la protestul de vineri, „vor participa CFR-iști, rezerviști, polițiști, siderurgiști, mineri toate categoriile sociale. Noi, CFR-iștii, protestăm pentru că prin intermediul Ordonanței ‘Trenulețul’ ni…
Mai mult...