Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor români până la finele săptămânii trecute 1,11 miliarde de euro, conform unui document emis de Ministerul Agriculturii. Potrivit documentului MADR, APIA le-a plătit în avans fermierilor români 1,11 miliarde de euro din subvențiile agricole aferente acestui an. Plata va continua în ritm accelerat până în 30 noiembrie, au anunțat autoritățile.

La 1 decembrie, APIA demarează plata finală, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020. Suma rambursată României anul acesta de către Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) este de 1,89 miliarde de euro (plăți regulare,plăți directe pe hectar și pe cap de animal). APIA urmează să stabilească valoarea pe hectar la culturi agricole pentru fermierii care beneficiază de sprijinul cuplat vegetal și cuantumul pe cap de animal și pe tona de lapte pentru ajutoarele naționale din zootehnie.

Aceste plăți încep din data de 2 decembrie, dar termenul limită de plată conform regulamentelor europene este 31 iunie 2021. .

Acestor plăți directe și compensatorii li se adaugă mai multe ajutoare de stat sau ajutoare din fonduri europene, denumite generic ajutoare Covid-19, menite să atenueze pierderile suferite de fermieri din cauza crizei sanitare și a pandemiei de Coronavirus. Ajutoarele de stat includ acordarea a 100 de euro/animal pentru crescătorii care dețin minimum 91 de capete bovine adulte înregistrate în RNE, 100 de euro/UVM pentru fermele de porcine (0,3 UNM porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducție) și 100 de euro/UVM pentru crescătorii de păsări (0,03 UVM/pui de carne, 0,014 UVM/găini ouătoare și găini rase grele).

Ministerul Agriculturii a anunțat joi, 12 noiembrie, un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede un ajutor Covid-19 pentru viticultori, în valoare de 500 euro pe hectar.