Comisia Europeană a aprobat un avans pentru plăţile pe suprafaţă aferente acestui an cu 20 la sută mai mic decat anul trecut.
Săptămana trecută a fost aprobată la Bruxelles solicitarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a permite Romaniei să dea agricultorilor un avans de pană la 50 la sută din plăţile aferente acestui an, in cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (subvenţii pe terenuri din fonduri europene) cu o lună şi jumătate mai devreme. Subvenţiile din fonduri naţionale incă stau sub semnul intrebării. Aşadar, in loc ca efectuarea plăţilor să inceapă pe data de 1 decembrie, ea se va declanşa in 16 octombrie. Pentru a obţine această derogare, reprezentanţii Romaniei la Bruxelles au invocat criza din sectorul agricol romanesc, inundaţiile din vară şi insuficienţa fondurilor pentru inceperea noului an in agricultură.
ANUL TRECUT AVANSUL ERA DE 70 LA SUTĂ
Din statisticile Centrului Judeţean APIA Sălaj reiese că, anual, peste 24.000 de agricultori sălăjeni depun cereri pentru sprijin pe suprafaţă (fonduri europene şi fonduri naţionale). Perioada de efectuare a plăţilor este intre 1 decembrie şi 30 iunie anul următor. Plăţile s-au făcut şi pentru 2009 in avans. Interesant este faptul că acum un an avansul era de 70 la sută din plăţile aferente lui 2009. De data asta Comitetul de management al plăţilor directe din cadrul Comisiei Europene a aprobat doar 50 la sută pentru 2010. Dar decat deloc…

CONTROALE IN TEREN
Aşadar, incepand cu 16 octombrie, deţinătorii de terenuri vor primi o parte din subvenţiile pe suprafaţă (jumătate din suma totală). Acei deţinători ale căror suprafeţe au devenit eligibile in urma controalelor sau nu au fost supuse controalelor. Potrivit Aurorei Sabou, coordonator al Centrului Judeţean APIA Sălaj, in anul 2010 eşantionul de control in teren include 770 de fermieri pentru controlul clasic pe teren şi un fermier pentru controlul prin teledetecţie. Eşantionul a fost stabilit de către APIA Bucureşti. Pană la sfarşitul săptămanii trecute au fost controlaţi 500 de fermieri, la aceştia fiind măsurate 3601 parcele, cu un grad scăzut de eroare. Aurora Sabou susţine că acţiunea de control este in plină derulare şi neapărat trebuie finalizată pană la sfarşitul lunii viitoare, pentru a putea incepe in avans plăţile directe pe suprafaţă.

Obligatoriu cont bancar activ
Chiar dacă subvenţia pe suprafaţă este de 3-4 ori mai mică decat in alte state europene, ţăranul nostru se mulţumeşte şi cu puţin. Pentru a intra in posesia avansului, deţinătorul de teren trebuie să aibă un cont bancar activ, unde va fi virată suma. Incepand cu 16 octombrie APIA Sălaj ii va inştiinţa pe cei ale căror dosare sunt aprobate pentru plată in vederea ridicării banilor.