Șimleu Silvaniei are ”în dotare”, începând de vineri, 1 aprilie, o subunitate de jandarmi menită să asigure ordinea și liniștea publică în comunitate. Decizia de înființare a subunității a fost luată din cauza numeroaselor infracțiuni înregistrate în zonă, în special în comunitatea de romi din Pustă Vale.
Anunțul a fost făcut de președintele PNL Sălaj, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, prezent la Zalău la Gala aniversară a Consiliului Județean Sălaj.
”Știți foarte bine că avem câteva puncte negre la nivelul județului așa cum sunt, din nefericire, în foarte multe județe, în ceea ce privește infracționalitatea și mă bucur să vă ofer astăzi o informație în premieră. La Șimleu Silvaniei va funcționa, începând cu 1 aprilie, o subunitate de jandarmi pentru că știm foarte bine cu ce probleme se confruntă comunitatea din Șimleu Silvaniei, în zona localității Pustă Vale, unde, din nefericire, avem foarte multe situații de infracționalitate ridicată și cred că această subunitate a Jandarmeriei Române va aduce ordinea și liniștea comunității de aici”, a declarat ministrul Lucian Bode.
Așa cum este prezentată Organigrama pe site-ul oficial al Inspectoratului Județean de Jardarmi Sălaj, instituția cuprinde trei Detașamente – Detașamentul 1 Jandarmi Mobil cu o Grupă de jandarmi intervenție antiteroristă și acțiuni speciale, trei Grupe de jandarmi ordine publică și o Grupă jandarmi conductori câini serviciu; Detașamentul 2 Jandarmi Zalău cu două plutoane de jandarmi; Detașamentul 3 jandarmi care este alcătuit din două plutoane, la Șimleu Silvaniei și Jibou.
Istoricul Jandarmeriei sălăjene
Jandarmeria sălăjeană a luat fiinţă la data de 7 aprilie 1919, având un efectiv de 5 ofiţeri şi 50 jandarmi soldaţi, constituiţi în Compania de Jandarmi Sălaj, subordonata Regimentului 7 Jandarmi Cluj.
La 1 aprilie 1929 se aprobă Legea pentru Organizarea Jandarmeriei Rurale, ceea ce duce la schimbarea denumirii Companiei de Jandarmi Rurali Sălaj cu reşedinţa la Zalău, care cuprindea în structura organizatorică 10 secţii în subordinea cărora se aflau 52 posturi de jandarmi rurali. În urma evenimentelor de la 30 august 1940, teritoriul judeţului Sălaj a fost vremelnic ocupat de către Ungaria hortystă, perioadă în care Legiunea de Jandarmi Sălaj a fost dislocata la Deva.
După trecerea frontului, Legiunea de Jandarmi Sălaj revine cu aceeaşi structură, având în compunere 10 secţii cu 50 posturi de jandarmi. Această structură se menţine până în anul 1949, când instituţia Jandarmeriei a fost desfiinţată. După evenimentele din Decembrie 1989, Jandarmeria Româna este reînfiinţată, iar în luna iulie 1990 ia fiinţă Detaşamentul de Jandarmi Sălaj, cu reşedinţa la Zalău. Prin Hotărârea Guvernului României nr. 582 din 1 iulie 1994 ia fiinţa Batalionul de Jandarmi Sălaj, subordonat Brigăzii de Jandarmi Cluj, având zona de competenţa judeţul Sălaj.
Prin Decretul Prezidenţial nr. 525, la 25 octombrie 1997 Batalionului de Jandarmi Sălaj i-a fost înmânat Drapelul de Luptă, simbol al onoarei, vitejiei şi gloriei militare. Odată cu punerea în aplicare a Legii 116/1998, unitatea ia denumirea de Comandamentul de Jandarmi Judeţean Sălaj, subordonat Comandamentului de Jandarmi Teritorial “Someşul” Cluj. Începând cu 15 03.2005, odată cu intrarea în vigoare a Legii 550/2004 privind Organizarea şi Funcţionarea Jandarmeriei Române, unitatea a primit o noua identitate, aceasta numindu-se Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sălaj. Sursă istoric: Jandarmeria Sălaj |