La Primaria Zalau, ieri, odata cu vernisajul expoziției de fotografii ale primarilor care s-au peridat la conducerea Primariei, în sala „Avram Iancu” a avut loc un scurt concert de colinde susținut ansamblul folcloric „Columna” al Casei Municipale de Cultura, urmat de lansarea unei interesante lucrari monografice – „Zalau – un oraș la frontiera de nord-vest a Transilvaniei”. În fața unui numeros public au fost prezenți cei doi autori: prof univ dr. Nicolae Gudea și teologul Valer Parau. Amândoi își au radacinile în Salaj, amândoi au strânse legaturi cu Zalaul. Lucrarea este un studiu monografic, într-o prima forma de schița. Așa dupa cum preciza profesorul Gudea, „a ramas la forma de schița pentru o monografie, pentru ca o abordare exhausiva (monografica propriu-zisa) conforma cu cerințele unei cercetari de tip modern a unui subiect atât de vast și de complex ca istoria Zalaului, oraș cu o viața atât de lunga, nu este ușor de abordat și mai ales nu este ușor de întocmit”.
Zalaul este una din localitațile cele mai vechi menționate documentar pe teritoriul Românie de azi. Existența sa în forme urbane este mai lunga decât a oricarui oraș din Transilvania. În procesul de documentare, care a durat ani de zile, autorii spun ca au avut sprijinul Bibliotecii Județeane „I. S. Badescu”, apoi au amintit colectivul de la Arhivele Statului – Filiala Salaj, și nu în ultimul rând muzeografii de la Muzeul Județean de Istorie și Arta Zalau.
În cele 430 de pagini ale lucrarii, gasim informații despre poziția geografica, relieful și condițiile climatice ale locului, istoria așezarii, organizarea și administrarea orașului, viața sociala a așezarii Zalau, populația orașului, viața spirituala de-a lungul timpului etc.
Prezent la întâlnire, istoricul Cornel Grad atras atenția autorilor asupra unor informații nu tocmai corect documentate, iar profesorul Gudea a recunoscut ca exista unele erori care sunt corectate la „erata” sau vor fi corectate în edițiile viitoare ale lucrarii.