Examenul de rezidentiat ar putea fi amanat din nou din cauza lipsei unui ministru al Educatiei, a avertizat recent ministrul demis al Sanatatii, Sorina Pintea.
Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), reprezentand studentii in domeniul sanatatii, trage un semnal de alarma cu privire la efectele grave pe care o noua amanare a examenului de rezidentiat le poate avea asupra sistemului de sanatate din Romania si anunta continuarea protestelor. "In contextul unei discutii televizate din 15 octombrie 2019, intre Ministrul Sanatatii si reprezentantul studentilor medicinisti, doamna Sorina Pintea a anuntat public faptul ca exista o posibilitate foarte mare ca examenul de rezidentiat sa sufere o noua amanare, din cauza lipsei de solutii in care se afla actualul Guvern, fara un Ministru al Educatiei si fara a se fi semnat ordinele necesare atunci cand se afla un ministru in functie. Examenul a suferit deja o amanare, data initiala in care trebuia sa aiba loc fiind 17 noiembrie, actuala data stabilita fiind 8 decembrie. Dorim ca institutiile statului, impreuna cu intreaga comunitate civila, sa constientizeze pericolele acestei amanari, pe care le vom expune in acest comunicat:
1. Examenul va deveni ilegal! O noua amanare a examenului, mutand astfel data acestuia in 2020 va pune examenul in afara legii, fiind clar stipulat in lege (Ordonanta 18/2009) ca acesta trebuie sa aiba loc in ultimele trei luni ale fiecarui an. Aceasta situatie va duce la noi intarzieri, pana la identificarea unei solutii legale de a sustine examenul.
2. Pacientii vor suferi din cauza lipsei personalului medical! Lipsa a peste 4000 de medici care ar fi trebuit sa isi inceapa activitatea pe 1 ianuarie va duce sistemul medical la o criza de personal, punand presiune pe personalul deja existent in sistem, in detrimentul pacientilor din spitalele din Romania.
3. Peste 5000 de absolventi nu au asigurare medicala! Deoarece absolventii care urmeaza sa sustina examenul de rezidentiat nu mai sunt studenti si nu au un loc de munca, acestia nu sunt asigurati medical pana la inceperea activitatii medicale.
4. Instabilitatea nu incurajeaza medicii sa ramana in tara! in contextul unei crize deja existente de personal si al incertitudinii unui loc de munca in viitorul apropiat, cauzata de problema examenului de rezidentiat, absolventii sunt tentati de oferte avantajoase din afara tarii. Acest lucru va duce la acutizarea lipsei de medici existente.
5. Peste 5000 de absolventi nu vor intra pe piata muncii pe 1 ianuarie, fiind pusi intr-o situatie financiara grava. Acestia nu vor avea posibilitatea obtinerii unei surse de venit pana la sustinerea examenului si intrarea pe piata muncii, fiind nevoiti sa fie sustinuti in continuare de familii. Pierderea financiara, pentru intreaga generatie de tineri medici, pe luna, este de peste 20 milioane de lei (suma preluata de pe website-ul AngajatorulMeu.ro). Pentru multi studenti, facultatea de medicina a reprezentat deja un efort financiar extrem din partea lor si a familiilor, fiind acum tradati de sistemul care nu le ofera nicio satisfactie dupa 6 ani de studiu.
6. Peste 5000 de absolventi sunt nevoiti sa isi reconsidere strategia de invatare. Pregatirea unui absolvent pentru examenul de rezidentiat necesita luni de invatare si memorare, fiind nevoie de un plan de invatare, pentru ca viitorul medic, farmacist sau medic stomatolog sa sustina examenul atunci cand se afla intr-un varf de performanta academica, acest lucru deja fiind afectat de amanarea precedenta.
Din cauza tuturor celor mentionate mai sus, mii de studenti s-au alaturat grevei japoneze #Rezi si cateva sute au protestat in strada miercuri, 16 octombrie 2019, in Cluj, Iasi si Craiova. Este inadmisibil ca in Romania anului 2019 un examen vital si viitorul unei intregi generatii de medici sa fie blocat de lipsa unei semnaturi, necesare finalizarii unui ordin de ministru. Astfel, studentii din domeniul sanatatii vor continua sa protesteze si sa solicite cu fermitate tuturor institutiilor implicate sa identifice solutii pentru solutionarea de urgenta a acestei situatii, devenita deja o problema de sanatate publica". (Federatia Studentilor in Medicina din Romania)