Studenți sălăjeni au protestat la Oradea impotriva plagiatului

Liderii Alianței Naționale a Organizațiilor Studenților din România (ANOSR), au organizat la deschiderea anului universitar 2015 – 2016 un protest îndreptat împotriva plagiatului și subfinanțării învățământului superior la Universitatea din Oradea. Cei 15 studenți din Senatul Universității din Oradea, alături de alți studenți, printre care și studenți din Sălaj, care au participat la protest au afișat la deschiderea anului universitar două bannere cu mesajele: “Oradea, universitate liberă de plagiat” și “Universități curate și bine finanțate”. Inițiatorul protestului a fost Marius Deaconu, vicepreședintele ANOSR și ex-președintele Asociației Studenților “Gheorghe șincai” Oradea.
Studenții care s-au implicat în protest fac parte din mai multe asociații studențești – Asociația “Gheorghe șincai” a studenților la Istorie, Asociația Geografică “Simion Mehedinți”, Asociația Studenților la Psihologie Oradea, Asociația Studenților Farmaciști din Oradea, Asociația Studenților Stomatologi din Oradea, Asociația Studenților și Absolvenților de la Balneofiziokinetoterapie Oradea.
Marius Deaconu, organizatorul protestului, a declarat că era nevoie de o astfel de inițiativă. “Este un demers comun al asociaților studențești din mai multe centre universitare. Unele universități au început luni, altele astăzi (n.r. – ieri). Poate protestul pare că nu-și mai are rostul, însă mesajul este unul cât se poate de serios.
Avem două lucruri pe care ținem să le aducem în dezbatere publică. Și anume problema cu integritatea academică – în speță multe dintre cadrele didactice de stop_coloana la vârf, dar și personalități din politică sau administrația publică, ca de exemplu cazuri întâmplate la Universitatea din Oradea, precum Ioan Mang, fost ministru al Educației sau Daniela Ionescu profesor la Universitatea din Oradea au comis plagiat, lucru care nu este agreat de studenți – dar și subfinanțarea învățământului superior”, a spus Marius Deaconu.
Totodată, Deaconu a criticat Ordonanța de Urgență emisă săptămâna aceasta de către Guvern, care prevede posibilitatea ca profesorii universitari care nu și-au luat doctoratul în patru ani să mai poată rămâne la catedră. Liderul studenților orădeni afirmă că ”este inadmisibil ca un cadru didactic de învățământ superior, care nu a putut obține titlul de doctorat în patru sau cinci ani, să-și mai continue să profeseze în învățământul superior”.
Protestul studenților vine în contextul în care atât premierul Victor Ponta, cât și vicepremierul Gabriel Oprea se confruntă cu acuzații referitoare la faptul că și-au obținut titlurile de doctori în științe prin mijloace necinstite. Scandalul plagiatului lui Victor Ponta a fost relatat în toată presa internațională. Studenții orădeni spun că vor continua protestele până la remedierea lucrurilor din universitate.