Prima conferinta de sterilizare din Romania a vut loc vineri la Zalau. Au fost prezente 190 de persoane din tara si strainatate.
Spitalul Judetean din Zalau a organizat vineri conferinta avand ca tema importanta sterilizarii in unitatile sanitare. Printre invitati s-au numarat specialisti ai Spitalului Addenbrooke Cambridge UK, ai Institutului de Sanatate Publica din Bucuresti, manageri de spitale, directori medicali, directori de ingrijiri, medici epidimiologi, chirurgi si asistenti medicali din aproape toate spitalele din tara, dar si reprezentanti ai firmelor de distributie de aparatura medicala si materiale sanitare pentru sterilizare. De ce la Zalau? Pentru ca la noi functioneaza cea mai moderna statie de sterilizare din Romania, lucru realizat inca de acum doi ani cu sprijinul fundatiei britanice Medical Support in Romania. Aceasta fundatie impreuna cu unii sponsori au suportat costurile statiei de sterilizare de la Spitalul Judetean. Ideea realizarii unei astfel de statii de sterilizare a venit in urma unei vizite, in 2006, a lui Rodney Wood-manager al spitalului Addenbrooke Cambridge. Wood a mentionat ca „scopul construirii unei astfel de statii este de a pune la punct un departament care sa efectueze procesul de decontaminare complet, de la colectarea articolelor de la locul de utilizare pana la livrarea truselor sterile reprocesate inapoi la blocul operator”. Reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, dar si ai Spitalului de Urgenta Zalau, au prezentat lucrari si demonstratii. Au fost prezentate etapele care au dus la infiitarea unei statii de sterilizare de o asemenea anvergura la Zalau, incepand de la vizite in Anglia facute de catre personalul din spital, training cu angajatii, modul de implementare a cunostintelor dobandite si continuad cu punerea lor in practica. Cei prezenti au avut ocazia unei demonstratii la Spitalul din Zalau si a unui work-shop organizat in cadrul conferintei. Conferinta s-a incheiat cu o masa rotunda, in cadrul careia s-a dezbatut legislatia in vigoare, iar aceasta s-a finalizat cu o rezolutie care a cuprins sugestii, propuneri si modificari ale actualei legislatii. Presedintele fundatiei MSR, Patrick Colquhoun, a remarcat faptul ca in Romania nu exista fundatii care sa faca asemenea investitii, deci ar trebui sa se caute resurse care sa actualizeze standardele sterilizarii la nivel national. Acesta a mai spus ca sansa noastra este sa gasim resurse care sa nu fie corupte si ca Ministerul Sanatatii sa fie deschis parteneriatului.
Sterilizarea de la Spitalul Judetean – un exemplu pentru medicina romaneasca
Articole
Femeie în stare gravă în accidentul dintre Surduc și Var
Conducatoarea unui autoturism, o femeie de 66 de ani, din localitatea Surduc, în timp ce se deplasa pe DN1H, din directia Surduc spre Var, în împrejuri ce urmează a fi stabilite, a intrat în coliziune cu autoturismul care se deplasa pe sensul opus de mers, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, din localitatea Lemniu, comuna Letca. În urma impactului, a rezultat ranirea a 4 persoane, una dintre acestea fiind transportată la spital,…
Mai mult...Crăciunul: o perspectivă nouă
”La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Toate prin El s-au făcut, și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.” (Ioan 1, 1-3) Dragilor, a mai trecut un an, a mai venit un Crăciun…. iar noi ne aflăm la câteva clipe distanță de Nașterea Mântuitorului, eveniment istoric fundamental care a despărțit timpul în două și care ne invită, și-n acest an, să-i fim contemporani. Cum ne găsește acest…
Mai mult...