Potrivit unui comunicat de presa dat de DNA, Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

rn

POTROVITA STELIAN, la data faptei secretar al municipiului Zalau, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, ONACA DOREL CRINEL, la data faptei inspector in cadrul Serviciului Registru Agricol si Fond Funciar – Biroul Fond Funciar de la Primaria municipiului Zalau, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

rn

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

rn

In cursul anului 2011, inculpatul Potrovita Stelian, in calitatea mentionata mai sus, si-ar fi incalcat atributiile de serviciu in contextul atribuirii catre o persoana, reprezentata de inculpatul – persoana fizica, a unei suprafete de teren intravilan de 6.100 mp ce apartinea Statului Roman si care nu facea parte din rezerva aflata la dispozitia Comisiei Locale.

rn

La momentul respectiv, in localitatea Zalau, existau alte suprafete de teren agricol pentru a satisface integral cererile proprietarului.
In demersul sau, inculpatul Potrovita Stelian ar fi beneficiat si de ajutorul celorlalti doi inculpati care i-ar fi pus la dispozitie mai multe inscrisuri (documentatia topografica) care au stat la baza semnarii procesului verbal de punere in posesie.

rn

Ministerul Finantelor Publice a precizat ca se constituie parte civila in cauza si solicita:

rn

– in principal restituirea bunului in natura si restabilirea situatiei anterioare, prin revenirea acestuia in proprietatea statului si prin anularea actelor juridice produs al infractiunii;
– in subsidiar, daca repararea pagubei in natura nu mai este posibila, repararea pagubei prin obligarea persoanelor vinovate la plata sumei reprezentand contravaloarea bunului imobil, precum si acordarea despagubirilor banesti pentru folosul de care a fost lipsita partea civila.
Prin infractiunea savarsita ar fi fost cauzat Statului Roman un prejudiciu total de 1.754.820 lei (format din suma de 1.310.740 lei – valoarea terenului la nivelul lunii decembrie 2019, la care se adauga lipsa de folosinta a terenului in perioada aprilie 2011 – decembrie 2019, respectiv 444.080 lei).

rn

In cauza, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor.

rn

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Salaj cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.