Ministerul Finanțelor are în plan înființarea unor bănci naționale de dezvoltare, care să sprijine antreprenoriatul, facilitând accesul la finanțare.
Acestea ar urma să funcționeze ca niște instituții de credit, să acorde finanțare în condiții de piață și să acționeaze complementar instituțiilor de credit deja existente, în scopul remedierii deficitelor de finanțare și disfuncționalităților pieței financiare.
Ministerul Finanțelor a pus deja în dezbatere pubică proiectul de hotărâre privind înființarea băncilor naționale de dezvoltare.
Scopul acestora ar fi, spun inițiatorii, sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică și regională în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili, implementarea sau administrarea instrumentelor financiare finanțate din fondurile europene structurale și de investiții, precum și acordarea de finanțări în cadrul inițiativelor de investiții la nivelul Uniunii Europene, inclusiv pentru investiții co-finanțate de instituții financiare internaționale.
Principalele domenii sprijinite de băncile de dezvoltare ar fi activitățile economice desfășurate de întreprinderile mici și mijlocii, domenii și activități finanțate din fonduri europene, cercetare, dezvoltare și inovare, agricultură, proiecte mari de infrastructură și investiții strategice.
Băncile de dezvoltare ar fi deținute în întregime de către statul român, prin Ministerul Finanțelor.
Capitalul social se va asigura din bugetul de stat.
Pe lista beneficiarilor eligibili ar urma să se afle întreprinderi mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderi, companii de tip start-up și din domenii inovatoare, unități administrativ-teritoriale, companii de utilități publice aflate în subordinea unităților administrativ–teritoriale, companii, universități, institute de cercetare-dezvoltare, entități publice socio-culturale, întreprinderi sociale.
Sursele de finanțare necesare pentru derularea activităților desfășurate de băncile de dezvoltare ar veni din comisioane, dobânzi și tarife rezultate din prestarea activităților specifice și suportate de către beneficiarii eligibili ai băncilor de dezvoltare, fonduri atrase de pe piețele financiare interne și internaționale, fonduri de la instituțiile financiare internaționale, fonduri de la bugetul de stat pentru asigurarea capitalului social al băncii și pentru acoperirea cheltuielilor cu taxele și tarifele necesare înființării fiecărei bănci de dezvoltare.
Statul român, prin Ministerul Finanțelor, este cel ce garantează atât executarea principalului aferent obligațiilor de plată, cât și executarea tuturor obligațiilor de garantare asumate în nume și cont propriu de către fiecare bancă de dezvoltare, în cazul în care obligațiile respective nu beneficiază de nicio altă garanție.
C-am târziu ptr așa ceva! Și oricum nu se ca pune in practica niciodată! Vom face, vom drege, ar trebui, ne-am gândit , trebuie sa, avem in vedere…. etc!!!Nu vi se par cunoscute sloganurile acestea?
Cele 8 spitale regionale sunt finalizate! Deasemenea și ultimi km de autostrada vor fi dati in folosință . Așa ca ….. vom face acum și bănci! E “ România lucrului bine făcut” ! Nu?