Cetatenii cu venituri reduse vor primi vouchere care sa acopere 100% chiria unei locuinte.
Totul este prevazut in Strategia Nationala a Locuirii, pusa din nou in dezbatere de catre Ministerul Dezvoltarii.
O solutie este oferirea de subventii sau vouchere pentru acoperirea inegrala a costului chiriei de pe piata libera, in conditiile in care ritmul de construire a locuintelor sociale noi este extrem de scazut. Masura este aplicata in Germania, unde statul plateste integral chiria celor care nu au un loc de munca, oferind, totodata, si o suma de bani pentru subzistenta. Strategia mai prevede o solutie care este deja cuprinsa in legislatie. Este vorba despre infiintarea cooperativelor de locuinte, care reprezinta o intreprindere detinuta in mod egal de catre toti membrii sai, ce ofera in general o calitate mai buna a vietii la nivel individual si al comunitatii, la cost competitiv, deoarece se axeaza pe furnizarea catre membri a unor locuinte accesibile ca pret, şi nu pe cresterea la maximum a profiturilor pentru dezvoltatori. Societatile cooperative ofera avantajul reunirii unor resurse limitate in vederea instituirii unui organism cu un statut juridic suficient de puternic pentru a imprumuta fonduri pentru constructia de locuinte.
De asemenea, se pot infiinta societatile cooperative in calitate de proprietari sociali inregistrati pentru a construi locuinte care sa fie inchiriate de catre propriii membri sau de catre un public mai larg.
Pentru creşterea fondului de locuinte publice, Ministerul Dezvoltarii propune stoparea vanzarii locuintelor pentru tineri construite de ANL. Acest fond de locuinte publice trebuie mentinut sub forma unor locuinte cu chirie care sa fie utilizate pentru familiile cu venituri reduse, pentru tineri in limita a maximum 5 ani, precum si ca locuinte de tranzitie pentru rezidentii cladirilor care se afla in curs de reabilitare seismica, sustin reprezentantii ministerului. Totodata, in strategie se propune limitarea acordarii fondurilor de garantare la Prima casa doar pentru cei cu venituri reduse.
O masura importanta este si cea a incurajarii dezvoltarii de proiecte pe terenuri industriale dezafectate si pe parcele mici neocupate situate in intravilan.
"Aceste zone fiind in general detinute de proprietari privati, ar trebui folosit dreptul de preemptiune al autoritatilor administratiei publice locale obligatoriu la cumpararea pe o scara mai larga, in vederea refacerii cartierelor", se mai arata in Strategia nationala a locuirii.