Statul roman de azi este ticsit de penali

Nu-i de mirare stradania actualului guvern si a liderilor din Parlament de a modifica pe ici pe colo, prin punctele esentiale, Codul penal. Pentru ca nu trebuie sa mergi cu statul roman de azi la Computer Tomograf sa vezi ca e ticsit de penali. Se vede cu ochiul liber. Sunt mult prea multi omeni in institutiile-cheie ale statului cu probleme in justitie, o rusine pentru o tara membra a Uniunii Europene si a NATO, care ar trebui sa pretinda ca poate sta la aceeasi masa cu tari din varful lumii.
Cele doua Camere ale Parlamentului Romaniei
sunt conduse de pesoane cu probleme penale
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, liderul PSD, are doua dosare penale. “ntr-un dosar a fost condamnat deja la inchisoare cu suspendare. E vorba de dosarul “Fraude la Referendum”, dosar in care motivarea deciziei a fost facuta publica miercuri. Potrivit judecatorilor, Liviu Dragnea “a ales, in doua situatii distincte, sa isi foloseasca abuziv autoritatea si influenta de care se bucura in cadrul partidului pentru a denatura rezultatul scrutinului electoral prin recurgerea la mijloace nelegale”, producand, astfel, “prejudicii serioase notiunii de exercitare libera a dreptului de vot in cadrul unei societati democratice”.
“n celalat dosar, Liviu Dragnea e acuzat, alaturi de fosta sotie, Bombonica Prodana, de abuz in sericiu si instigare la fals intelectual. A avut primul termen de judecata pe 31 ianuarie 2017, cand a primit o amanare. Practic, Liviu Dragnea este acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman si presedinte al PSD Teleorman, i-ar fi determinat pe sefii DGASPC Teleorman, sa le angajeze fictiv, sa lep lateasca si sa le mentina in functii pe doua membre PSD.
Si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, are probleme. Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016, pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. Acum doua zile, miercuri, s-a prezentat la “nalta Curte de Casatie si Justitie, unde se judeca in camera preliminara dosarul. Procurorii DNA il acuza ca, in cadrul actelor de cercetare in dosarul privind retrocedarea nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Tariceanu a facut, sub juramant, declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie, urmarind astfel impiedicarea sau ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosar.
Nu doar capii Parlamentului sunt “necurati”. Douazeci din cei 465 de parlamentari alesi pe 11 decembrie au probleme cu legea, unii fiind urmariti penal sau trimisi in judecata, iar altii au fost deja condamnati. PSD are 11 parlamentari cu probleme penale, in frunte cu liderul partidului, Liviu Dragnea, ALDE e pe locul doi, cu sase parlamentari cu probleme penale, in frunte cu liderul Calin Popescu Tariceanu, trimis in judecata. PNL are in Parlament doi parlamentari penali, potrivit hotnews.ro.
Guvernul lui Grindeanu are apucaturi penale
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, s-a remarcat ca politician, de-a lungul timpului, prin initiative legislative menite sa slabeasca justitia. Numele sau este asociat cu “Martea Neagra” din 2013, cand USL a incercat sa promoveze amnistia si sa modifice legislatia penala in beneficiul celor anchetati de procurori. Gandul scria, in 2013, ca Florin Iordache a facut parte din grupul restrans de parlamentari PSD care au planuit sa modifice peste noapte legi esentiale din justitie. USL a incercat sa promoveze in urma cu patru ani legea amnistiei si modificari la Codul Penal care urmau sa acorde super-imunitate demnitarilor si baronilor locali. USL a schimbat definitia “conflictului de interese”, a scos parlamentarii si presedintele din randul functionarilor publici si a micsorat termenul de prescriptie speciala. Florin Iordache se numara, de asemenea, printre initiatorii legii care le asigura avocatilor superimunitate, legea fiind adoptata de Parlament in octombrie 2016.
“n recentul scandal al ordionantei 13, adoptata pe furis si publicata noaptea dupa ora 1.00, Florin Iordache s-a remarcat din nou.
Ministrul Muncii si Justitiei sociale, Lia Olguta Vasilescu,
a fost trimisa în judecata în 2016, pentru luare de mita, spalare de bani si folosirea autoritatii pentru obtinerea de foloase necuvenite. Ea este acuzata ca în campania electorala din 2012 a determinat mai multi oameni de afaceri care aveau contracte cu Primaria Craiova sa faca sponsorizari de care s-ar fi folosit pentru a acoperi costuri din campania electorala a PSD.
Nicolae Florin Jianu, ministrul pentru IMM, Mediul de afaceri si Anteprenoriat, a fost implicat tangential într-un dosar penal. O firma la care a fost actionar pâna înainte sa fie numit ministru în Guvernul Ponta, pe acelasi portofoliu, a fost anchetata pentru spalare de bani si evaziune fiscala. În 2016, politistii si procurorii prahoveni au dispus clasarea dosarului în cazul fostei firme a lui Jianu.
Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a fost implicat, in 2014, in scandalul votului din diaspora, la alegerile prezidentiale.
Acest scandal a devenit obiectul unui dosar penal la DNA, care, pâna în prezent, nu a înregistrat progrese semnificative. Melescanu nu are deocamdata nicio calitate în acest dosar penal.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a fost si ea implicata într-un scandal. “n 2009 a aparut într-o filmare în care îi dadea un teanc de 5.000 de euro presedintelui PSD de atunci, Mircea Geoana, în biroul sau din Kiseleff. Ana Birchall a recunoscut fapta, dar a sustinut ca era vorba despre o donatie pentru partid, care ar fi fost înregistrata ca atare legal si publicata în Monitorul Oficial.
Vicepresedinte ANSVSA, demis la o zi dupa numire;
Numai pentru ca au iesit in presa problemele cu DNA-ul
La o zi dupa ce a numit-o in functie, premierul Grindeanu a si eliberat-o pe vicepresedinta ANSVSA, Ionica Sfetcu. Miercuri i-a semnat numirea, iar ieri a eliberat-o din functie, dupa ce presa a scris ca, in anul 2015, Ionica Sfetcu a fost trimisa in judecata de procurorii DNA.