Ajutoarele de deces sunt amenintate cu o reducere de 15 la suta.
Dupa cate restrictii bugetare au rasarit zilele acestea, pensionarul nu mai are dreptul nici sa moara. Cu toate ca in urma masurilor propuse de Traian Basescu, romanii sunt mult mai aproape de marginea prapastiei, acum perspectiva mortii si inmormantarii este una si mai amara. Din punct de vedere financiar. Pentru ca alesii nostri, stau in cumpana sa reduca cu 15 la suta si ajutorul de deces. Cuantumul ajutorului de deces in cazul decesului asiguratului sau pensionarului este stabilit la 1.836 de lei, iar in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului la 918 lei. Diminuarea pusa in discutie in aceste zile, s-ar concretiza, in cazul in care Guvernul isi da acceptul, la valoarea de 1.560 de lei, si respectiv, la 780 de lei. De la inceputul acestui an si pana ieri potrivit directorului coordonator adjunct Anamaria Pernes, prin Casa Judeteana de Pensii Salaj s-au acordat 1.139 ajutoare de deces pentru pensionari, in valoare totala de 1.988.011 lei, iar pentru asigurati 39, pentru care s-au alocat 59.882 de lei. Fata de aceasta cinica alternativa de crestere a veniturilor bugetare, presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor Salaj, Ilie Gorgan nu a vrut sa se pronunte. Domnia sa a mentionat ca astazi, este prezent la Bucuresti, la o intalnire a Federatiei Nationale a Sindicatului Pensionarilor, si, in functie de deciziile Guvernului, „se va stabili un calendar de actiuni si apoi ne vom exprima punctul de vedere. Din pacate, astia taie si spanzura tot ce le cade in cale. Ei nu ne-au spus in campania electorala ca sa-i alegem ca apoi ne spanzura”.
Contabilitate pentru ultimul drum
Prin ajutorul de deces nu pot fi acoperite integral cheltuielile de inmormantare. Doar o parte din suma poate fi recuperata. Totul depinde, insa, de fiecare familie in parte, de cati bani dispune, de cate si ce fel de obiceiuri tine cont, sau, daca face pomana mortului, de cat de multe persoane invita la masa. Cateva din cele mai importante cheltuieli ar fi: pentru sicriu (intre 350 si 1.200 lei), imbracaminte (respet), lumanari (intre un leu si 6 lei), candele (0,3 bani), flori, coroane (20-50 lei), batistute (2 lei), colaci (7 lei) colacei (2 lei), sapatul gropii (100 lei), taxa la cimitir, taxa la preot (daca nu este inclusa in taxa de cult), trasul clopotelor (20-30 de lei), masa de dupa inmormantare (minim 500 de lei).
Statul nu te lasa sa traiesti, dar nici nu te ajuta sa mori
Articole
Femeie în stare gravă în accidentul dintre Surduc și Var
Conducatoarea unui autoturism, o femeie de 66 de ani, din localitatea Surduc, în timp ce se deplasa pe DN1H, din directia Surduc spre Var, în împrejuri ce urmează a fi stabilite, a intrat în coliziune cu autoturismul care se deplasa pe sensul opus de mers, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, din localitatea Lemniu, comuna Letca. În urma impactului, a rezultat ranirea a 4 persoane, una dintre acestea fiind transportată la spital,…
Mai mult...Crăciunul: o perspectivă nouă
”La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Toate prin El s-au făcut, și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.” (Ioan 1, 1-3) Dragilor, a mai trecut un an, a mai venit un Crăciun…. iar noi ne aflăm la câteva clipe distanță de Nașterea Mântuitorului, eveniment istoric fundamental care a despărțit timpul în două și care ne invită, și-n acest an, să-i fim contemporani. Cum ne găsește acest…
Mai mult...