Controalele initiate de Prefectura in randul persoanelor care primesc ajutor social pentru a nu ajunge la saracie extrema au scos la iveala ca primariile nu fac la timp anchetele sociale, iar beneficiarii nu-si cauta loc de munca. Printre ei se afla si un posesor de autoturism.
Primariile din Salaj nu fac la timp anghetele sociale pentru acordarea venitului minim garantat.
La finalul actiunii de verificare a dosarelor beneficiarilor venitului minim, demarata de Prefectura Salaj acum o luna, doua persoane au ramas fara ajutor social, iar pentru alti 209 de beneficiari s-a propus suspendarea acordarii ajutorului social. In aceasta perioada, comisia mixta formata din reprezentati ai Institutiei Prefectului si ai Inspectoratului Teritorial de Munca a verificat un numar de 3530 de dosare din cele 3662 ale beneficiarilor declarati eligibili.
A RAMAS FARA AJUTOR SOCIAL DIN CAUZA UNEI MOTOCICLETE
Comisia a propus incetarea acordarii venitului minim garantat in doua cazuri, in comuna Hida. Propunerea a fost facuta in urma vizitei facute de comisia mixta la domiciliul titularilor, unde au descoperit ca cei doi declarati eligibili pentru a primi ajutor social aveau, ca bunuri personale, o masina si o motocicleta. Bunurile respective sunt considerate potentiale surse de venit, iar persoanele care le detin nu pot primi, potrivit legii, venitul minin garantat de stat.
Pentru alte 209 situatii s-a propus primariilor suspenda-rea acordarii ajutorului social deoarece titularii ajutorului social, sau membri familiei apti de munca, nu aveau adeverinte eliberate trimestrial de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca care sa ateste faptul ca sunt in cautarea unui loc de munca. Primariile care au primit propunerile pentru suspendarea ajutorului social sunt: Simleu Silvaniei (21 dosare), Plopis (18 dosare), Boghis (12), Buciumi (10), Dragu (29), Valcau de Jos (23), Sag (37), Halmasd (14), Ip (9), Zalau (8), Chiesd (12), Ileanda (3), Poiana Blenchii (1), Creaca (1), Criseni (1), Salatig (7), Lozna (1) si Babeni.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul Alexandru Vegh, considera ca prin acest control s-a tras un semnal de alarma, astfel incat referentii din primarii sa fie mult mai responsabili in intocmirea anchetelor sociale, pe baza carora se acorda ajutoarele sociale. Avand in vedere neregulile constatate, Vegh a precizat si faptul ca se are in vedere continuarea unor astfel de controale, prin sondaj, la primariile din judet.
O primarie amendata, alte 26 avertizate
O singura primarie, cea din Dragu, a fost amendata cu 500 de lei pentru ca nu mai efectuase ancheta sociala de doi sau trei ani pentru majoritatea dosarelor de ajutor social aflate in plata. Alte 26 de primarii au fost doar avertizate verbal pentru neefectuarea anchetelor sociale la fiecare sase luni, cum este prevazut in lege.