11 mari investitii din infrastructura, demarate in patru comune de pe Valea Crasnei, asteapta fonduri pentru finalizare de la bugetul de stat. De unde s-au alocat si primele transe. Este vorba de proiecte pentru aductiune de apa, canalizare si reabilitari de drumuri. Valoarea totala a sumei necesare este de 175,5 miliarde lei vechi.
Astfel, in comuna Crasna, potrivit datelor furnizate de primarul Pop Emeric, pentru finalizarea etapei I a proiectului pentru alimentare cu apa ar mai fi nevoie de 11 mld lei vechi, si de 4 mld lei pentru plata datoriilor catre constructor, firma SOCOT Targu Mures. Alte 3 mld lei vechi ar fi necesare, tot aici, pentru datoriile catre SCCM care a finalizat lucrarile de canalizare, precum si 11 mld lei vechi la firma Inserco care a asfaltat drumul Crasna-Marin. La Meseseni ar fi nevoie de 26 mld lei vechi pentru darea in folosinta a investitiei realizate prin Ordonanta 7 pentru aductiune de apa, dar si de 5 mld lei care reprezinta datoriile catre constructor (SOCOT Targu Mures). Din cele aflate de la prim-edilul din Meseseni, dl. Sandu Bercean, lucrarile de reabilitare a drumului DC75 ar mai necesita 10 mld lei vechi, si in plus, ar mai fi de achitat datoria de 4 mld lei catre DrumConstruct. Tot la Meseseni, pentru finalizarea lucrarilor de refacere a drumului DC76 prin HG577, de catre firma ComplexService, ar mai fi nevoie de 18 mld lei vechi.
La Pericei, dupa cum am aflat de la primarul Boncidai Csaba, pentru doua proiecte de aductiune de apa (in satele Pericei si Periceiu Mic, si respectiv, Badacin) statul mai este dator cu 30 mld lei vechi, iar pentru canalizare, cu 23 mld lei vechi, la care se adauga 3,5 mld lei pentru lucrari efectutate pe datorie de constructorul TIM SA Cluj. Nu in cele din urma, asa cum sustine viceprimarul comunei, dl. Denes Andrei, pentru canalizarea din comuna Virsolt ar fi nevoie de cel putin 15 mld lei vechi (din care 3 reprezinta datoriile la SCCM), la care se pot adauga si cele 11 mld lei vechi necesare pentru finalizarea investitiei pentru aductiunea apei potabile (demarata in 2001!). Ne intrebam ce sorti de finalizare mai au toate aceste lucrari incepute, mai ales acum, cand criza ne-a taiat din fonduri. Dar si cand ne uitam in ograda unor comune care au pornit de opt- zece ani investitii si pentru care s-au alocat de la bugetul de stat bani cu taraita.