Viitoarea editie a treia a programului Start-Up Nation, de finantare a firmelor private, ar trebui sa aiba prevazute, in cadrul ajutorului nerambursabil de la stat, cheltuieli obligatorii cu transformarea digitala minimala a tuturor afacerilor, inclusiv realizarea unui site de prezentare si asigurarea conexiunilor de internet, a declarat, luni, 16 decembrie 2019, presedintele Consiliului National al IMM-urilor, Florin Jianu, initiatorul schemei de finantare.
In context, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita Ministerului Economiei si schimbarea programului in Start-Up Tech Nation, pentru a sublinia orientarea catre transformarea digitala a afacerilor, indiferent de domeniu.
Organizatia de patroni IMM, care a avut discutii cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, cere concret ca un pachet maxim eligibil de 25.000 de lei din ajutorul nerambursabil de maximum 200.000 de lei sa fie alocat obligatoriu cel putin catre: un site de prezentare a firmei, un soft de gestiune a datelor si semnatura electronica.
"Sa introducem un concept de digitalizare, tradusa printr-un pachet de digitalizare obligatoriu pentru fiecare startup din aceasta tara. 7 din 10 firme mici si mijlocii nu au site si prin acest pachet obligatoriu de digitalizare va merge o parte din cheltuielile obligatorii catre un site, softuri specializate, CRM (sistem automatizat de gestionare a relatiei cu clientii – n.r.), cu o suma maxima pe acest pachet", a spus Florin Jianu.
"Noi vorbim de companii din orice domeniu, dar ele trebuie sa aiba componenta de digitalizare. E important pentru ca strategia unei tari trebuie sa mearga in 2 directii: una cu transformarea digitala a companiilor; si in al doilea rand, statul ar trebui sa-si faca si el treaba si instrumentele digitale sa fie puse la punct si sa nu mai trebuiasca sa stai la coada.
De exemplu, iti faci o fabrica de mobila, fa-ti un site sau un magazin online, ia-ti o conexiune de internet, un laptop si sa faci online relatia cu contabilitatea, cu ANAF, cu toate institutiile statului. Numai asa putem sa digitalizam 650.000 de IMM-uri, 1 milion de persoane fizice autorizate".
De asemenea, el a atras atentia ca Guvernul trebuie sa prevada in bugetul de stat pe anul 2020 fondurile necesare finalizarii platilor din editia 2018-2019 a Start-Up Nation si angajamente care sa permita deschiderea sesiunii de inscriere in editia a treia incepand cu ianuarie 2020.
"Daca vorbim de bugetul de stat, ar trebui sa se asigure ministerul in 2 directii:
1. ca sunt bani pentru plata programului pe 2019, pentru ca la inceputul anului 2020 va fi un varf de sarcina pentru platile pe anul 2019, care trebuie sa se incheie inainte de rectificarea bugetara pe anul 2020. Cu alte cuvinte, acum trebuie sa ai creditele bugetare pentru plati.
2. sa puna creditele de angajament – pentru ca in acest moment nu are nevoie de credite bugetare – pentru deschiderea programului pe 2020 si in a doua perioada a anului sa te asiguri de credite bugetare".
Alte masuri cerute de patronii IMM Ministerului Economiei, pentru programul Start-Up Nation 2020:
1. Renuntarea la departajarea in functie de numarul de locuri de munca, dar pastrarea obligativitatii a minimum un nou loc de munca.
2. Locurile de munca create prin program sa poata fi ocupate doar de lucratori care nu au mai avut raporturi de munca cu acelasi angajator in ultimele 6 luni.
3. Punctaj suplimentar antreprenorilor care se repatriaza din diaspora pentru a deschide afaceri in Romania.
4. Eliminarea depunctarii afacerilor din Bucuresti, Ilfov, Cluj.
5. Punctaj suplimentar pentru cei care nu au mai facut afaceri inainte.
6. Punctaj suplimentar afacerilor cu componenta de inovare sociala (planurile de afaceri rezolva probleme sociale ale comunitatilor locale).
7. Introducerea de restrictii la vanzarea a mai mult de 49% din firma in perioada de implementare si monitorizare a programului (pentru a fi evitate situatiile actuale in care proiectele Start-Up Nation sunt scoase la vanzare pe internet).
8. Sa fie admise la finantare firme infiintate incepand din data de 1 ianuarie 2018 (in loc de firme infiintate dupa data de 30 ianuarie 2017, cum era prevazut pana acum in program).