Pentru cei 1.475 de proaspeţi deţinători de diplomă de bacalaureat a inceput deja admiterea la facultate.
Chiar dacă Zalăul nu este un centru universitar, avem o ofertă educaţională destul de consistentă prin extensiile marilor universităţi din ţară, atat cele de stat cat şi cele private. Tinerii sălăjeni pro-fită din plin, cu atat mai mult cu cat sunt scutiţi de costu-rile ridicate de cazare şi intreţinere pe care ar trebui să le plătească dacă ar studia la Cluj – Napoca, Arad sau Bucureşti.
Student UBB, la Facultatea de Geografie din Zalău
Sălăjeanul prof. univ. dr. Ioan Irimuş, prodecanul Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai” Cluj Napoca, a oferit sălăjenilor posibilitatea de a fi studenţi ai renumitei univesităţi clujene, mai aproape de casă. Acesta a făcut demersuri pentru a infiinţa la Zalău o extensie a UBB. Absolvenţii de liceu care au intrat in posesia unei diplome de bacalaureat pot urma studiile de licenţă, la zi, in cadrul Extensiei Zalău a Facultăţii de Geografie a UBB, la specializarea Geografia Turismului. Prof. univ. dr. Ioan Irimuş ne-a declarat că pentru acest an universitar sunt 40 de locuri la specializarea menţionată, dintre care 18 pe locuri bugetate şi 22 cu taxă. „Cursurile se desfăşoară la Zalău, fiind acoperite in proporţie de 62 la sută de cadre didactice proprii. Admiterea se face pe baza mediei de bacalaureat. In condiţii de egalitate, departajarea se face pe baza mediei de absolvire a celor patru ani de liceu, iar dacă şi aceasta este egală, se va lua in calcul şi media la geografie pe cei patru ani”, ne-a declarat prodecanul Facultăţii de Geografie din cadrul UBB Cluj-Napoca.
Depunerea dosarelor de inscriere se poate face in perioada 11 – 20 iulie. Taxa pentru inscriere este de 100 de lei. Cei care se inscriu şi la o altă specializare din cadrul UBB beneficiază de o reducere de 70 la sută din taxa de inscriere. Fiind an de criză, universitatea clujeană a redus taxa de şcolarizare pentru anul I, de la 2.500 de lei la 2.400 de lei, plătibilă in patru rate.
Politehnică la Zalău
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – extensia Zalău oferă cele mai multe locuri bugetate pentru viitorii ingineri. Prof.dr.ing. Ioan Vuşcan, directorul extensiei Zalău a universităţii clujene, ne-a declarat că absolvenţii de liceu au la dispoziţie 30 de locuri la buget şi 10 cu taxă pentru specializarea Construcţii maşini şi 30 de locuri la buget şi 20 cu taxă pentru specializarea Ingineria materialelor şi a mediului. Admiterea se face prin dosar, pe baza mediei de bacalaureat (50 la sută) şi a mediilor la matematică sau la fizică din anii de liceu (50 la sută).
Inscrierea la admitere se poate face in perioada 12 – 20 iulie. Taxa pentru inscriere este de 120 de lei.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, filiala Zalău
Filiala Zalău a Univer-sităţii de Vest „Vasile Goldiş” oferă viitorilor studenţi şase specializări acreditate, de nivel licenţă, fiecare cu o durată de trei ani, la următoarele specializări: Marketing – Zi, Contabilitate şi informatică de gestiune – ID, Ecologie şi Protecţia Mediului – Zi, Administraţie Publică – ID, Drept – ID şi Pedagogia invăţămantului primar şi preşcolar – ID. Absolvenţii de facultate au la dispoziţie şi un master, la specializarea Marketingul şi managementul firmei.
Potrivit reprezentanţilor filialei Zalău a UVVG Arad, beneficiază de reducerea taxei de şcolarizare studenţii care achită integral taxa de şcolarizare, studenţii Universităţii care provin din aceeaşi familie, studenţii ai căror părinţi sunt cadre didactice, studenţii cu varsta pnă in 25 de ani ai căror părinţi sunt pensionari, studenţii care urmează două sau mai multe specializări sau sunt la a doua specializare in cadrul UVVG. Cei care reuşesc să obţină bursa IVasile GoldişI sunt scutiţi de la plata taxei de şcolarizare. La fel şi candidaţii din promoţia 2011 care au obţinut media 10 la bacalaureat, studenţii orfani de ambii părinţi, sau care provin de la casele de copii, cu varsta sub 25 de ani, absolvenţii claselor a XII-a care au obţinut locurile I – III la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare.
Inscrierea candidaţilor se poate face pană la data de 1 august. Admiterea se face pe baza mediei de bacalaureat. Universitatea nu percepe taxă de inscriere şi nici taxă de inmatriculare. Totodată, nu există un număr limitat de locuri.
Universitatea „Spiru Haret” – cea mai vastă ofertă
Centrul Tehnologic de e-learning Zalău al Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti are cea mai vastă ofertă de şcolarizare pentru nivel licenţă şi master. Persoanele interesate pot opta pentru diferite specializari, cum ar fi Psihologie, Sociologie, Pedagogie, Medicină veterinară, Arhitectură, Educaţie Fizică, Drept, Administratie publică, Marketing, Management, Limbi moderne etc.. Admiterea se face şi aici prin concurs de dosare. Inscrierile au inceput in iunie şi continuă pană in septembrie. Taxa pentru inscriere este de 80 de lei.
Start la admiterea in facultate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...