Dinu Iancu-Sălăjanu: Investiția în aducțiunea de apă de la Gilău urmează să fie finalizată în vara anului viitor

 

La sediul Consiliului Județean Sălaj a avut loc, miercuri, 29 martie, o întâlnire publică pe tema stadiului investițiilor realizate în cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, derulat de Compania de Apă Someş S.A. și cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Pe lângă analiza la zi a stadiului proiectului, prezentările au vizat și adecvarea investițiilor de apă-canal pentru minimizarea efectelor schimbărilor climatice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Acest proiect este de importanță majoră pentru județul nostru, un proiect ce va îmbunătăți accesul sălăjenilor la serviciul public de alimentare cu apă de calitate și va crește gradul de acoperire cu servicii de colectare și epurare a apelor uzate. Pe parcursul derulării investiției, nu au lipsit provocările, însă, împreună cu Compania de Apă și cu reprezentanții UAT-urilor am reușit să le depășim cu succes, astăzi, stadiul lucrărilor pe contractele în derulare fiind de 75% pentru rețelele de apă, respectiv de 50% pentru canalizare. Obiectivul operatorului regional este ca până la sfârșitul acestui an să termine lucrările de extindere și de modernizare a rețelelor de apă și canal, urmând ca investiția în aducțiunea de apă de la Gilău să fie finalizată în vara anului viitor”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alături de președintele Consiliului Județean Sălaj și de directorul general al Companiei de Apă Someș, Călin Vasile Neamțu, la eveniment au participat subprefectul județului Sălaj, Adriana Sabou, vicepreședintele CJ Sălaj, Szilágyi Róbert-István, reprezentanți ai Asociației Regionale Pentru Dezvoltarea Infrastructurii Din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, primari și viceprimari din localitățile vizate de proiectul de extindere și modernizare a rețelelor de apă și de canalizare.

Proiectul are o valoare de peste 404 milioane de euro și vizează construcția, modernizarea și reabilitarea a aproape 2.000 de kilometri de rețele de apă și canalizare în județele Sălaj și Cluj.

Investiția face parte din “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Contractul de finanţare s-a semnat ȋn 20 noiembrie 2018, între Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, și Compania de Apă Someș S.A. în calitate de beneficiar. Finanțarea investiției se face în proporție de 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. 

Realizarea aducțiunii Cluj-Sălaj se face prin două contracte de lucrări, aferente județelor Sălaj și Cluj.
Lungimea totală a aducțiunii principale Cluj-Sălaj este de 164 kilometri. Secțiunea din Sălaj are circa 68 kilometri, împărțită în 15 tronsoane.

Traseul aducțiunii va trece prin Zalău, Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei și Jibou, precum și pe raza comunelor Bălan, Surduc, Someș Odorhei, Sălățig, Hereclean, Vârșolt, Crasna și Pericei.

Rețeaua intră în Sălaj prin localitatea Dragu, după care se ramifică în două brațe principle, una spre Jibou și Cehu Silvaniei și una spre Zalău, repectiv Șimleu Silvaniei. De la cele două ramificații s-au proiectat extinderi care să meargă către toate localitățile beneficiare. În judetul Sălaj sunt 98 de localități care vor beneficia de apă de la Gilău, urmare a acestui proiect.

Aducțiunea Cluj-Sălaj va avea rolul de a crește semnificativ nervura sistemului regional centralizat
deservit de Compania de Apă Someș S.A., va elimina vulnerabilitățile sistemelor deservite de sisteme locale afectate de schimbările climatice, va asigura continuitatea serviciului cu o apă de calitate excelentă provenită din sursa Clujului, respectiv din Stația de tratare Gilău, și va diminua impactul asupra mediului. Proiectul va contribui semnificativ la asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță, la reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, la reducerea costurilor prin eficientizarea operării, precum şi la eliminarea vulnerabilităților sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoțesc schimbările climatice.