Serviciul Român de Informatii avertizeaza ca în România exista pericolul unui alt virus catastrofal pentru zootehnie, dupa ce pesta porcina africana s-a instalat in Romania ca la ea acasa si face ravagi in srctorul cresterii suinelor. Este vorba de Pesta Micilor Rumegatoare, un virus care afecteaza ovinele si caprinele.
rn
Pesta Micilor Rumegatoare a fost depistata în Bulgaria la data de 23 iunie 2018 si este o boala virala grava, iar mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70 la suta.
Informarea a fost transmisa în cadrul discutiilor pe care directorul SRI, Eduard Hellvig, le-a avut cu parlamentarii din comisia speciala pentru controlul activitatii acestui serviciu. Presedintele comisiei, Claudiu Manda, a precizat ca, în baza competentelor în ceea ce priveste securitatea economica si cea alimentara, SRI a transmis informari beneficiarilor legali în legatura cu acest pericol. În cadrul întâlnirii care a durat peste opt ore, conducerea SRI a mai discutat cu parlamentarii despre evenimentele de la protestul din 10 august si despre pesta porcina africana.
"A fost o discutie cu SRI ca, în afara de pesta porcina africana, poate sa ajunga si un alt virus în România, la rumegatoarele mici – oi, care poate sa afecteze zona zootehnica din România", a spus presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, dupa audierea directorului SRI, Eduard Hellvig.
Printre cele mai raspândite boli transfrontaliere se numara pesta porcina africana, pesta micilor rumegatoare sau dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor, despre care ministrul Agriculturii, Petre Daea, spunea recent ca s-a declansat în Serbia.
"România este înconjurata de boli, dar va rog sa nu introducem panica în populatie. Pe lânga pesta micilor rumegatoare în Bulgaria, a mai aparut si dermatoza nodulara, în Serbia. Sunt în discutie toate acestea", a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Dermatoza nodulara afecteaza bovinele de toate vârstele si produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activitatile de combatere care sunt costisitoare, cât si prin faptul ca atrage dupa sine restrictii severe asupra circulatiei speciilor afectate atât pentru comertul intracomunitar, cât si pentru exportul de bovine.
Pesta porcina africana pare sa fie de departe molima momentului, dar sunt pericole uriase si pentru plante. Una dintre bolile verii la plante a fost Molia miniera a tomatelor, cum îi spun legumicultorii – o molie nocturna care ataca în principal tomatele, dar se poate raspândi si la cartofi, vinete, ardei, sau fasole, arata un ghid pentru recunoasterea si combaterea bolilor si daunatorilor la tomate cultivate în spatii protejate (sere, solarii, tuneluri), publicat de Ministerul Agriculturii. Primele semnale privind acest tip de insecta au aparut în 2010 la Satu Mare si acesta s-a extins în întreaga tara, fiind adus probabil cu produsele importate.