Noua Politică Agricolă Comună (PAC) a fost adoptată de Parlamentul European și prevede un sprijin majorat pentru tinerii fermieri, până în 40 de ani, care se instalează pentru prima dată ca șefi de exploatație. Europarlamentarii au adoptat la finele săptămânii trecute cele 3 dosare privind reforma Politicii Agricole Comune și anume: PAC-sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și FEADR, PAC-finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC-modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, definește noua reformă PAC votată de Parlamentul European ca ,,un parteneriat pentru o agricultură durabilă și o societate sănătoasă, asigurând un venit echitabil pentru fermieri și o înaltă calitate a hranei pentru consumatori”.

Noua PAC include un sprijin majorat pentru tinerii fermieri și asigură continuarea schemei de instalare a acestora în mediul rural. „Tinerii fermieri până la 40 de ani care au fost instalați pentru prima dată ca șefi ai exploatației vor primi un sprijin complementar pentru o perioadă de 7 ani, în loc de 5 ani. Sprijinul acordat instalării tinerilor fermieri din capitolul Dezvoltare rurală crește de la 70.000 euro la 100.000 euro” ,a anunțat Daniel Buda.

De asemenea, Parlamentul European a votat ca subvențiile să ajungă doar la fermierii activi.

„Fermierii activi trebuie definiți de către statele membre astfel încât să se garanteze că nu se acordă sprijin celor ale căror activități agricole constituie doar o mică parte nesemnificativă din totalul activităților lor economice, însă fără a se exclude sprijinirea fermierilor care desfășoară mai multe activități. Definiția păstrează modelul de exploatație agricolă familială regăsit în Uniune, cu caracter individual sau asociativ, indiferent de dimensiunea exploatației. Dar banii trebuie să ajungă la adevărații fermieri și nicidecum la <fermierii de canapea>”, a afirmat europarlamentarul.

În prezent, tinerii fermieri pot accesa sprijin prin Submăsura 6.1 ,,Instalarea tinerilor fermieri” , în actualul PNDR, sprijin nerambursabil de până la 50.000 de euro, plătiți în două rate: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25% în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare. Condiția este ca tinerii fermieri să aibă vârsta până în 40 de ani și să se fi instalat ca șefi de exploatație în ultimii 2 ani. Condițiile pentru a fi șef de exploatație sunt formarea profesională și competențele corespunzătoare, menite să facă accesul mult mai ușor la aceste fonduri europene pentru dezvoltare.