Consiliul Județean Sălaj își propune să ajute proprietarii de clădiri-monument istoric să le reabiliteze, alocând în acest sens un buget total de 400 mii lei. Scopul acestei măsuri îl reprezintă îmbunătățirea calității arhitecturale, structurale și artistice ale monumentelor istorice din județul Sălaj, precum și creșterea numărului de turiști în zonă și îmbunătățirea calității serviciilor turistice.

Potrivit unui proiect de hotărâre în acest sens care va fi supus miercuri, 28 aprilie, votului consilierilor județeni, instituția va acoperi parțial costurile lucrărilor de protejare și de intervenție sau a costurilor aferente serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnice, în cazul în care proprietarii vor solicita finanțare din alte surse. Sprijinul se va acorda pentru monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat.

Fiecare proprietar care are în plan să reabiliteze structural și funcțional monumentul istoric sau să reabiliteze componentele artistice ale acestuia va putea depune o singură cerere de finanțare.

Bugetul programului pe anul 2021 este de 400.000 lei, din care 120.000 lei pentru situații de urgență, 250.000 lei pentru lucrări de execuție, din care valoarea maximă care poate fi alocată pentru un proiect este de 60.000 lei, 30.000 lei pentru documentații tehnice, din care valoarea maximă care poate fi alocată pentru un proiect este de 10.000 lei.


La data alocării sprijinului financiar, asupra imobilului monument istoric în cauză se constituie o garanție imobiliară pentru o perioadă de 10 ani în favoarea județului Sălaj, care se recuperează în totalitate de la beneficiarul contribuției împreună cu dobânzile aferente, în situația în care bunul în cauză a fost înstrăinat de proprietar altei persoane decât statul sau autoritatea administrației publice locale înainte de împlinirea perioadei de 10 ani de la constituirea garanției imobiliare.
Cheltuielile cauzate de constituirea garanției imobiliare vor fi suportate de beneficiarul contractului de cofinanțare.