Bugetarii primesc, potrivit proiectului Legii unice de salarizare, spor de noapte de 25%, 75% pentru orele suplimentare, daca nu se pot compensa cu timp liber, 100% pentru munca in zilele de repaus sau de sarbatori si alte sporuri specifice fiecarui domeniu, unele fiind incluse in salariul de baza.
Personalul care, potrivit programului normal de lucru, isi desfasoara activitatea in timpul noptii, intre orele 22.00 si 6.00, beneficiaza pentru orele lucrate in acest interval, de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25 la suta din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
Orele prestate peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul incadrat in functii de executie sau de conducere, se compenseaza cu timp liber corespunzator. In cazul in care munca prestata peste durata normala a timpului de lucru nu a putut fi compensata cu timp liber corespunzator, aceasta se plateste in luna urmatoare, cu un spor de 75 la suta aplicat la salariul de baza.
Sporurile pentru munca prestata peste durata normala a timpului de lucru se pot plati numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, fara a se depasi 360 de ore anual. In cazul prestarii de ore suplimentare peste 180 ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative, sau al reprezentantilor salariatilor.
La locurile de munca la care durata normala a timpului de lucru a fost redusa, sub opt ore pe zi, depasirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzator. Aceste prevederi nu se aplica persoanelor salarizate prin plata cu ora sau prin cumulul de functii in aceeasi unitate, la functia cumulata.
Munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru, se plateste cu un spor de 100 la suta din salariul de baza al functiei indeplinite. Aceasta munca nu se compenseaza si cu timp liber corespunzator. Pentru activitatea desfasurata de nevazatori, incadrati in gradul I de invaliditate, in cadrul programului normal de lucru, se acorda un spor de 15 la suta din salariul de baza.
Incepand cu 1 ianuarie 2010 sporurile, acordate prin legi sau hotarari ale Guvernului, si dupa caz indemnizatiile de conducere, care potrivit legii faceau parte din salariul de baza, din solde, respectiv din indemnizatiile lunare de incadrare, se introduc in salariul de baza, in solde, respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare acordate in luna decembrie 2009, atat pentru personalul de executie, cat si pentru functiile de conducere.
Pentru conditii periculoase sau vatamatoare si pentru conditii grele de munca se acorda cate un spor de pana la 15% din salariul de baza. Personalul care lucreaza in zone izolate sau unde atragerea angajatilor se face cu greutate, beneficiaza de un spor de pana la 20% din salariul de baza.
In unitatile sanitare, de asistenta sociala si de asistenta medico-sociala, unde activitatea se desfasoara fara intrerupere, in trei ture, personalul care lucreaza lunar in toate cele trei ture, precum si cel care lucreaza in doua ture in sistem de 12 cu 24 poate primi, in locul sporului pentru munca prestata in timpul noptii, un spor de 15% din salariul de baza pentru orele lucrate in cele trei, respectiv doua ture.
Medicii care sunt nominalizati sa asigure asistenta medicala de urgenta, prin chemari de la domiciliu, vor fi salarizati pentru perioada in care asigura garda la domiciliu cu un venit determinat in functie de 40% din tariful orar aferent salariului de baza si numarul de ore cat asigura garda la domiciliu.
Suma sporurilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depasi, in medie 30% din salariile de baza, soldele la functia de baza sau indemnizatiile lunare de incadrare, dupa caz.
Sporurile de noapte, pentru ore suplimentare si sarbatori, platite pentru toti bugetarii
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...