La data de 23 decembrie Guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta care prevede eliminarea split TVA – OUG 78/2019.
Ordonanta prevede eliminarea mecanismului de split TVA de la 1 februarie 2020, precum si masurile care se aplica de acum si pana in februarie cu conturile special de TVA:
Incepand cu 23 decembrie 2019, organele fiscale nu mai opereaza inscrieri in Registrul persoanelor care aplicau plata defalcata a TVA.
Pana la 1 februarie 2020, contul de TVA poate fi executat silit de catre orice creditor, oricare ar fi tipul datoriei pe care o are de recuperat.
Pentru firmele care au aplicat mecanismul split TVA, pana in 10 februarie 2020 si:
Au deschise conturi la Trezorerie – Trezoreria va transfera automat banii din acele conturi de TVA in celelalte conturi pe care contribuabilii le au deschise acolo. Transferul se face automat, fara nici o alta formalitate in raport cu titularul contului.
Nu au deschise conturi la Trezorerie – firmele vor comunica unitatii Trezoreriei contul curent deschis la o banca, in care se transfera sumele respective. In caz contrar, ANAF solicita aceste informatii titularilor de cont, pe care le transmite apoi Trezoreriei.
Redam mai jos prevederile articolului VI care face referire la acest aspect:
Art. VI.
(1) Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 706 din 31 august 2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 275/2017, se abroga.
(2) Prevederile alin. (1) intra in vigoare la data de intai a celei de a doua luni urmatoare publicarii prezentei ordonante de urgenta in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(3) Incepand cu data publicarii prezentei ordonantei de urgenta, organele fiscale nu mai opereaza inscrieri in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.
(4) Pana la data intrarii in vigoare a prevederilor alin. (1), contul de TVA poate fi executat silit de catre orice creditor, indiferent de natura creantei.
(5) in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prevederilor alin. (1), unitatile Trezoreriei Statului la care persoanele care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA au deschise conturi de TVA transfera automat, fara nicio formalitate prealabila in raport cu titularul contului, disponibilul existent in soldul conturilor de TVA in contul de disponibil al titularului deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului pentru operatiunile prevazute la art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) In termenul prevazut la alin. (5) persoanele care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA care nu au deschis la Trezoreria Statului contul prevazut la art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, vor comunica unitatii Trezoreriei Statului contul curent deschis la o institutie de credit in care se transfera sumele respective. In cazul in care aceste persoane nu comunica informatii privind contul curent deschis la institutia de credit, in baza unei liste a acestor persoane furnizate de Trezoreria Statului, organul fiscal solicita, in termen de 10 zile de la data primirii solicitarii de la Trezoreria Statului, titularilor de cont aceste informatii, pe care le transmite unitatilor Trezoreriei Statului in vederea transferului sumelor.
(7) Incepand cu data intrarii in vigoare a prevederilor alin. (1), prin conturile de TVA deschise la unitatile Trezoreriei Statului ale persoanelor care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA nu mai pot fi efectuate operatiuni, cu exceptia celor prevazute la alin. (5) si (6).