Am putea alege sa ne imbolnavim sau nu?
Criza din sistemul medical romanesc se rasfrange si asupra unitatilor medicale salajene. Fondurile necesare cheltuielilor aferente serviciilor medicale sunt anul acesta insuficiente, fapt ce impune luarea unor masuri care-i vor pune la mare incercare pe bolnavi. Daca pana acum, multi erau nevoiti sa-si procure din banii lor o parte din medicamentele necesare tratamentelor din spitale, in viitor, multi se vor vedea nevoiti si sa renunte la unele serviciile spitalicesti. Ori sa nu se mai imbolnaveasca!
Doar jumatate din necesarul de fonduri
In Spitalul Judetean de Urgenta din Zalau, din cauza bugetului de criza s-a luat decizia ca din data de 15 mai a.c. sa fie spitalizate doar cazurile consi-derate urgente majore. Explicatia, data de catre managerul acestei unitati medicale, dl. ec. Ioan F. Muresan, invoca diminuarea drastica a fondurilor alocate prin Casa de Asigurari de Sanatate Salaj. „Avand in vedere ca in urma deciziei luate in data de 15.05.2009 de catre CAS, prin care la diminuarea initiala de 30% fata de bugetul anului trecut, s-a mai adaugat o reducere de 17% pe trimestrul I 2009, care se aplica in luna mai 2009, fondurile alocate Spitalului Judetean de Urgenta Zalau fiind doar de 55% din necesar. Spitalul a fost obligat sa reduca numarul de spitalizari de la 2.500 / luna, la 1.425 in luna mai, ceea ce inseamna o medie de 47 pacienti spitalizati pe zi in intregul spital”.
Pacientii vor suferi de doua ori?
Masurile care se iau pentru contracararea efectelor crizei, respectiv, a fondurilor alocate mult sub nevoi, ii vor afecta cu siguranta pe pacienti, care si asa nu de prea mult bine vin la spital. Conducerea SJU si cadrele medicale, asa cum a spus si purtatorul de cuvant, dna. Codruta Puscas, „vor face tot ce le sta in putinta pentru ca sa nu sufere pacientii. Cu siguranta, nu vor fi lasati in strada si nu le va fi refuzat ajutorul medical”.
Totusi, vor fi luate unele masuri. Acestea au fost stabilite de conducerea spitalului si Consiliul medical. Cazurile apreciate ca fiind foarte grave de catre medicii specialisti si medicii din Unitatea de Primire a Urgentelor a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau vor beneficia de spitalizare, iar celelalte de tratament in ambulatoriu.
Impactul crizei
Efectul deciziei luate de conducerea spitalului, chiar daca inca nu-i posibil sa fie cuantificat, poate fi usor intuit. Purtatorul de cuvant a apreciat: „Ne asteptam la o avalansa de cazuri in urgenta. Pentru a fi afectate cat mai putine persoane si pentru a putea gestiona cat mai bine aceasta perioada, intentionam suplimentarea numarului de personal, respectiv, prin aducerea cadrelor medicale din alte sectii, la urgenta”. Pe de alta parte, cat de afectat va fi personalul din spital, nu se stie. „Se discuta modalitatile prin care ar putea fi mentinute drepturile salariale si numarul de angajati si, in acelasi timp, sa se faca si economii, acolo unde se poate, la energie electrica, hartie, etc” a afirmat Codruta Puscas.
Urgentele diminuate cu ajutorul medicilor de familie
Conducerea spitalului considera ca un mare aport la scaderea numarului de pacienti care se prezinta la Urgenta l-ar avea medicii de familie, care ar putea trata cazurile respective, astfel incat sa nu se ajunga la aceasta situatie. Managerul spitalului a precizat in acest sens ca: „Pentru ca pacientii sa resimta cat mai putin aceasta criza financiara, facem din nou apel la medicii de familie si la medicii de la celelalte spitale din judet sa inteleaga situatia grava a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau si sa preia toate cazurile care pot fi rezolvate de catre dansii. Trebuie sa inteleaga ca este inacceptabil ca la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Zalau sa se prezinte zilnic aproximativ 115 pacienti, din care nici jumatate cu urgente medicale”.