Intreţinerea spitalelor sărăceşte şi mai mult bugetele primăriilor care le-au preluat. Ministerul a descentralizat managementul, nu şi banii.
Ministerul Sănătăţii a descentralizat managementul spitalelor către administraţiile publice locale, pe motiv că primăriile ştiu mai bine care sunt nevoile comunităţii şi ale unităţilor medicale pentru o funcţionare optimă şi vor putea interveni mai repede cu politici manageriale eficiente pentru o mai bună gospodărire. Ministerul s-a angajat să plătească datoriile spitalelor pană la un punct, iar după aceea, potopul. Primarii şi-au luat in serios atribuţiile şi au alocat sume importante din buget pentru acoperirea cheltuielilor spitalelor. Nemulţumirea este insă că Ministerul nu a descentralizat şi fondurile pe care le plăteau pană anul trecut pentru intreţinerea unităţilor spitali-ceşti.
Medicii de la spitalul din Zalău primesc bonuri de masă
Consiliul Judeţean Sălaj a preluat managementul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, cea mai mare unitate spitalicească cu paturi din judeţ. Pentru acest an a alocat Spitalului un buget de aproape 1,2 milioane de lei, din care un milion de lei pentru achiziţia de medicamente şi materiale sanitare, inclusiv plata de bonuri de masă pentru angajaţii spitalului. De asemenea, Consiliul Judeţean a alocat suma de 8,5 milioane de lei, reprezentand cheltuieli necesare implementării proiectului cofinanţat din fonduri europene ^Reabilitarea corpurilor de clădire A şi B ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău”.
Primarul din Şimleu cere sprijin la judeţ… in zadar
Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, care a preluat managementul a două spitale, dintre care unul a fost nevoit să-l comaseze pentru a mai reduce din cheltuieli, spune că va fi nevoit să aloce un buget de trei ori mai mare decat era prevăzut pentru acest an. „Aş dori să aduc mai mulţi doctori valoroşi in oraş, pentru cetăţeni, insă ar insemna costuri foarte mari pentru primărie. Contractele cu Casa de Asigurări sunt foarte subţiri. Ne-am propus să subvenţionăm spitalul cu trei la sută din bugetul local, insă vom ajunge la 10 la sută pentru a acoperi toate cheltuielile. Cheltuielile de intreţinere ne costă lunar 470 – 500 de milioane de lei vechi. Numai pentru gaz am plătit trei miliarde intr-o lună, iar anul trecut aceşti bani veneau de la minister”, ne explică edilul. Edilul ar dori ca administraţia judeţeană să sprijine spitalele din oraşe care au un buget foarte mic pe langă cel al Consiliului Judeţean. Ţurcaş spune că personalul din spitalul pe care-l păstoreşte este discriminat faţă de angajaţii Spitalului Judeţean din Zalău. „Este o chestiune lipsită de decenţă. Consiliul Judeţean işi permite să dea angajaţilor din sistem tichete de masă, dar noi nu putem asigura angajaţilor acest lucru. De la Şimleu merg 15 miliarde de lei cote defalcate din TVA in bugetul judeţului şi ni s-ar părea normal să direcţioneze bani şi pentru spitalul nostru”, spune primarul.
Primarii UDMR se descurcă
La Cehu Silvaniei, in schimb, primarul se luptă să păstreze singurul spital din oraş pentru a asigura servicii medicale pentru cetăţenii din zonă. Chiar dacă se descurcă greu cu intreţinerea spitalului, Andrei Varga, edilul oraşului, spune că din bugetul pe anul trecut a reuşit să acopere toate datoriile Spitalului de Boli Cronice, să reabiliteze secţia de Interne şi să facă reparaţii capitale, iar anul acesta a alocat o sumă suficientă pentru acoperirea cheltuielilor de intreţinere a unităţii spitaliceşti. Gospodar precum il ştim, primarul comunei Crasna, Emeric Pop, reuşeşte să menţină pe linia de plutire Spitalul de Boli Cronice din comună. A fost singurul spital care a fost predat de Ministerul Sănătăţii către administraţia locală fără datorii.
O afacere proastă
Nemulţumirile primarilor pentru preluarea spitalelor din comunitate s-au făcut auzite incă de la semnarea protocoalelor de predare-primire, din cauza cheltuielilor suplimentare cu intreţinerea unităţilor medicale, in condiţiile in care bugetele autorităţilor locale erau şi aşa sărăcite. „Cand s-a făcut plata arieratelor spitalelor, a trebuit să avem foarte mare grijă să nu se regăsească printre ele cheltuieli de reparaţii şi construcţii. CAS decontează numai serviciile medicale”, a declarat Claudiu Barsan, preşe dintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj. „Se discută pentru spitale să se reţină in plan local 60 la sută din contribuţiile de la nivel local. Insă Sălajul, ca şi in celelalte judeţe, inafară de Bucureşti, nu-şi poate acoperi cheltuielile cu spitalele din aceşti bani. Din acest punct de vedere, descentralizarea este mai mult in dezavantajul nostru”, a adăugat preşedintele CAS Sălaj.
Spitalele sărăcesc bugetele locale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...