Cu exceptia Spitalelor de urgenta din judete, care vor ramane in subordinea Ministerului Sanatatii, celelalte unitati sanitare vor trece in subordinea autoritatilor locale. Asa numita descentralizare in domeniul sanitar era prevazuta pentru a doua parte a acestui an. Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), insa, isi propune sa rezolve transferul in… doua saptamani.
Ministrul Administratiei, Dan Nica, sustine ca actele normative sunt pregatite si, in doua saptamani, se poate face transferul. Reprezentanti ai Ministerului Sanatatii il contrazic pe Dan Nica si spun ca s-a grabit cand a stabilit noul calendar. Pe de alta parte, Sindicatul SANITAS conditioneaza descentralizarea de mentinerea fondurilor primite, pana acum, de la minister.
Patru spitale din Salaj trec in subordinea primariilor
Descentralizarea in domeniul sanatatii are la baza Ordonanta de Urgenta 162 din noiembrie 2008 si HG 56 din ianuarie a.c., care prevad atributiile transferului de competente de la Ministerul Sanatatii catre autoritatile publice locale. Pana acum, asemenea transferuri s-au concretizat in Bucuresti si in Oradea. Potrivit criteriilor din cele doua acte normative, in Salaj, vor fi transferate administratiilor locale Spitalele din Simleu Silvaniei si din Jibou, Centrul de Sanatate Cehu Silvaniei si Spitalul de boli cronice Crasna.
Dr. Dana Pop, director interimar al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, ne-a spus, ieri, ca spitalele transferate vor incheia, in continuare, contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate, contravaloarea serviciilor medicale urmand sa fie principala lor sursa de venituri. De la bugetul de stat, se vor primi, in completare, sumele pentru cheltuieli de personal, bani pentru medicii rezidenti, pentru TBC, boli infectioase, HIV-SIDA, laborator de sanatate mintala si planing familial. Cheltuielile de intretinere, de reparatii, extindere, modernizare, bunuri si servicii (s.a.) vor fi suportate de catre administratiile locale, spune dr. Dana Pop.
Si DSP-urile se impart
Atributiile Directiilor de sanatate publica se impart, si ele, pe acelasi principiu al descentralizarii. Astfel, in subordinea Ministerului Sanatatii va mai ramane doar Directia de control in sanatate publica (inspectia de stat) care se ocupa de controalele in domeniul sanitar, in unitatile de alimentatie publica s.a. Epidemiologia si laboratoarele vor trece in subordinea Institutului Regional (Cluj) de Sanatate Publica. Celelalte competente se vor subordona Consiliului Judetean.
Primaria Cehu nu va renunta la spital
Primarul orasului Cehu Silvaniei, domnul Varga Andrei, era sigur, ieri, de doua lucruri. Primul, ca pentru primarie „va fi foarte greu” sa intretina spitalul, in conditiile in care, cheltuielile de intretinere s-au redus cu 15% fata de 2008, iar cele pentru dotari, echipamente (etc.) cu 50%. Al doilea, ca nu va renunta, totusi, la spital. „Sub orice forma, vrem sa avem spital in Cehu si sa functioneze macar la parametrii de-acum”, declara domnul primar. Iar pentru medicii tineri care ar veni la Cehu, domnul Varga Andrei va pastra patru apartamente in blocul ANL, care se va construi in curand.
La Jibou – un centru de boli cronice?
In schimb, primarul orasului Jibou este sceptic in privinta posibilitatilor de intretinere a unui spital. In opinia domnului Eugen Balanean, la Jibou ar fi mai indicat un spital de boli cronice, o statie moderna de ambulanta, unde bolnavii sa poata fi stabilizati si apoi transportati la Spitalul de Urgenta Zalau si cateva cabinete cu medici specialisti. Argumentele domnului primar au la baza strict problemele financiare. „In conditiile in care locurile de munca sunt tot mai putine si bugetul tot mai mic, cu greu intretinem chiar si scolile”. Pe de alta parte, domnul Balanean spune ca si sansele ca in Jibou sa vina medici tineri sunt destul de mici.
Primarul Simleului declara: „Este exclus sa renuntam la spital”
Chiar daca va fi foarte greu, Primaria orasului Simleu Silvaniei nu poate renunta la spitale, declara domnul Septimiu Turcas, primarul urbei de sub Magura. Ca si administrarea scolilor, intretinerea spitalelor ar urma sa fie adevarate pietre de moara pentru bugetele administratiilor locale. De unde bani? Septimiu Turcas ne-a spus, ieri, ca, din pacate, „in ultimii ani, Spitalul din Simleu n-a fost administrat deloc si s-a dus mult in jos”. Referindu-se numai la Ambulatoriul spitalului, primarul a spus ca, „pentru reabilitare, ar fi nevoie de 120 de miliarde lei vechi, in conditiile in care veniturile noastre anuale sunt de 85 miliarde. Cu toate acestea, este exclus sa renuntam la spitale”.
Septimiu Turcas a mai spus ca, deoarece la spitalul din Simleu sunt tratati si bolnavi din comunele invecinate, poate „ne gandim la o colaborare, la un sprijin din aceste comune. Cert este ca la spital nu vom renunta, pentru ca, fara sanatate, nu facem nimic”, a concluzionat domnul primar.