De anul viitor, spitalele din judeţ işi pot mări numărul de paturi cu 224. Teoretic. Practic, Ministerul cere bani pentru ele, iar singurii care işi permit să plătească sunt spitalele private
Ministerul Sănătăţii a lansat spre dezbatere publică un proiect de ordonanţă prin care se stabileşte Planul Naţional de paturi in spitale pentru perioada 2011-2013. Pentru anul 2011, spitalele din fiecare judeţ vor putea contracta servicii medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru un număr maxim de 6,02 paturi la mia de locuitori. Pentru 2012 numărul maxim de paturi scade la 5,84 la mia de locuitori, ajungand la 5,72 paturi la mia de locuitori in 2013. Ministerul de resort va face anual detalierea numărului de paturi pentru fiecare judeţ in parte.
Spitalele din Sălaj işi pot mări numărul de paturi
Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, cel mai mare din judeţ, are 753 de paturi plus 30 pentru spitalizare de o zi, urmat de Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei cu 175 de paturi, Spitalul Orăşenesc Jibou cu 105 paturi, Centrul de Cercetare şi Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei cu 40 paturi şi 10 pentru spitalizare de o zi, Spitalul de Boli Cronice Crasna cu 50 de paturi şi Spitalul de Boli Cro-nice Cehu Silvaniei cu 40 de paturi. La care se adaugă cele 65 de paturi ale Clinicii private Salvosan Ciobanca din Zalău. In prezent, in Sălaj, media de paturi la mia de locuitori este de 5,11. Practic, anul viitor spitalele ar putea suplimenta cu 224 numărul de paturi. Claudiu Barsan, directorul Casei Judeţene de Asigurări de sănătate a admis că numărul de paturi dintr-un spital influenţează finanţarea unităţii prin faptul că şi serviciile medicale se fac in funcţie de numărul de paturi.
Clinicile private sunt avantajate

Ioan Mureşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, ne-a declarat că această normare i-ar putea avantaja pe cei din privat. „Incă nu ştim cum se vor aplica aceste norme, dar la Spitalul Judeţean nu se pune problema măririi sau micşorării numărului de paturi decat după o analiză completă a tuturor factorilor implicaţi. Numărul de paturi dintr-un spital trebuie să ţină cont de patologie şi de posibilităţile de finanţare ale Casei de Asigurări. Din cate am inţeles, pe diferenţa in plus de paturi, acolo unde sunt mai mulţi furnizori de servicii medicale, se vor face licitaţii. Vom păţi ca şi la programul naţional de sănătate cand toţi banii au ajuns la privat şi nu la stat. Statul trebuie să ne protejeze şi nu să ne pună in competiţie cu privatul pentru că nu avem posibilitatea de a concura cu ei”, este de părere managerul celui mai mare spital din judeţ.