Peste 550 de romani s-au imbolnavit de gripa porcina
Toate spitalele din Romania au intrat, ieri, in carantina, vizitele la pacienti fiind limitate, iar numarul apartinatorilor in spital, redus. Anuntul a fost facut de catre secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, care a precizat ca masura are ca scop prevenirea raspandirii gripei AH1N1.
In unitatile de primiri urgente vor fi organizate fluxuri separate pentru preluarea pacientilor cu afectiuni respiratorii suplimentare. Potrivit oficialului Ministerului Sanatatii, in saptamana urmatoare vor fi distribuite medicamente antivirale in sectiile de boli infectioase din spitalele judetene.
Vaccinarea va incepe la sfarsitul lunii noiembrie, cu un vaccin anti-gripal produs de catre Institutul Cantacuzino. Vaccinul nu se va gasi in farmacii si va fi facut in cadrul campaniei de vaccinare a ministerului. Primele 1,3 milioane de doze vor fi destinate personalului medico-sanitar, elevii de liceu si studentii din Iasi si Bucuresti. O alta parte din aceste doze va fi pentru imunizarea personalului angajat la Politia de Frontiera, in special in zona granitei cu Ucraina.
Pana la inchiderea editiei, reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Zalau nu fusesera informati asupra subiectului de catre Directia de Sanatate Publica Salaj, care, la randul sau, nu primise nici un comunicat oficial de la minister.
Din 27 mai, cand in tara noastra au fost identificat primul caz de gripa porcina, numarul total al romanilor diagnosticati cu gripa AH1N1 a depasit 550, nefiind inregistrat nici un deces. La nivel mondial, au fost inregistrate 6.153 de cazuri de infectare.
ASEMANATOARE GRIPEI CLASICE
Simptomele gripei porcine sunt similare gripei obisnuite: temperatura ridicata, tuse, dureri de cap si de gat, dureri musculare. Dupa doua-trei zile, aceatea se accentueaza si se poate ajunge rapid la pneumonie. Tratata in faza incipenta, boala este vindecabila. In situatiile grave, poate duce la decesul bolnavului.
Gripa se transmite de la om la om, atat pe cale aeriana – vorbit, stranut, tuse, cat si prin contactul direct cu bolnavul ori cu diferite obiecte personale contaminate cu secretiile sale nazofaringiene.