Bugetul pe primele trei luni alocat unitatilor spitalicesti din judet ajunge doar pentru plata salariilor, aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare ramanand la mila furnizorilor, a caror plata este tot amanata inca de anul trecut.
Spitalele din Salaj vor functiona in primele trei luni ale acestui an cu bugete de avarie, sumele alocate pentru aceasta perioada de la fondul de asigurari de sanatate, ce reprezinta peste 90 la suta din bugetele totale ale acestor institutii, abia ajungand pentru plata salariilor angajatilor. Potrivit infor-matiilor primite de la dr. Marius Tautu, directorul de relatii contractuale din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, pentru acest prim trimestru spitalelor din judet le-a fost alocata suma de 16.142.000 de lei, mai putin cu aproximativ 18 la suta fata de cat are avea nevoie acestea pentru a functiona la nivel optim. Dr.Tautu a precizat ca suma a fost stabilita pe baza mediilor lunare de anul trecut si face obiectul unor acte aditionale la contractul pe 2009 incheiat de CJAS cu furnizorii de servicii spitalicesti. Contractul pe 2010 urmeaza sa fie incheiat abia in luna aprilie.
SPITALUL ACUMULEAZA LUNAR DATORII DE UN MILION DE LEI
Desi Spitalul Judetean de Urgenta Zalau primeste aproape 70 la suta din totalul sumei alocate judetului, managerul Ioan Muresan sustine ca banii vor merge exclusiv pe salariile personalului si, eventual, pe plata utilitatilor, nici vorba sa ajunga si pentru plata furnizorilor de medicamente si materiale sanitare. „Cheltuielile noastre cu salariile sunt de aproximativ 3,2 milioane de lei pe luna, adica aproximativ atat cat ne da casa in total in acea luna. Noi, pe langa salarii, mai trebuie sa platim 450.000 de lei pe luna pe medicamente, 230.000 pe materiale sanitare, 400.000 pe servicii de intretinere, 100.000 de lei pe hrana bolnavilor si alte sume importante pe utilitati si pe neutralizarea deseurilor periculoase. Toate aceste cheltuieli se tranforma in datorii, care depasesc un milion de lei pe luna”, ne-a explicat Ioan Muresan. Managerul Spitalului Judetean a declarat ca in 2009 a reusit sa mentina sub un milion nivelul datoriilor acumulate in fiecare luna doar prin venituri proprii si prin reducerea la maximum a cheltuielilor: „Am inchis anumite retele de oxigen, am aplicat restrictii la utilizarea energiei electrice in anumite sectii si am apelat la bunavointa oamenilor, pe care i-am rugat sa lucreze peste program sau sa faca ture in plus fara a-i plati suplimentar, urmand sa le dam zile libere cand se va putea”. Chiar si asa, Spitalul Judetean a acumulat anul trecut datorii de aproximativ 6 milioane de lei, in special catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare. In opinia managerului, la cele sase milioane se va adauga lunar in acest trimestru cate un milion.
„Maruntis” pentru restul spitalelor
Celelalte unitati spitalicesti cu paturi din judet au primit pe aceste luni sume dupa cum urmeaza: Spitalul Orasenesc Simleu – 1.597.539 de lei, Fundatia Acasa – 1.000.755 lei, Spitalul Orasenesc Jibou – 898.449 lei, Centrul de Cercetari si Asistenta Medicala Simleu – 772.110 lei, Policlinica Salvosan Ciobanca – 748.020 lei, spitalul din Cehu – 467.226 lei si Spitalul de Boli Cronice Crasna – 320.040 lei.