Liniștea pacienților și a medicilor a fost întreruptă de ”vocea” orchestrei Ansamblului Porolissum
Pacienții și personalul Spitalului Județean de Urgență din Zalău au avut parte în vinerea de Florii de o surpriză pe cât de inedită, pe atât de plăcută și îmbucurătoare sufletului. Medicul ORL Anamaria Matioc și managerul Casei Municipale de Cultură, Rodica Pop Seling, au făcut posibil un mini-spectacol muzical în curtea unității spitalicești, cu scopul de a descreți frunțile personalului medical, de a alina durerea și de a detensiona starea pacienților internați, marcând Ziua Internațională a Vocii. Așa se face că simpozioanele clasice organizate în anii trecuți cu scopul de a conştientiza publicul larg asupra importanţei vocii au fost înlocuite cu o reprezentație artistică a Ansamblului Profesionist al Casei Municipale de Cultură din Zalău, ideea organizatorilor fiind unică în țară și scopul acțiunii a fost atins – ”vocea” artiștilor zălăuani s-a făcut auzită.
Le-am întrebat și noi pe cele două voci importante din comunitatea noastră – o voce medicală și una cultural-artistică – Anamaria Matioc și Rodica Pop Seling cum au ajuns să organizeze acest eveniment inedit, mai ales că ne obișnuiseră, în fiecare an, să marcheze mult mai tehnic Ziua Mondială a Vocii. Răspunsurile lor ne-au făcut să aflăm și să înțelegem câtă nevoie de pansament are sufletul uman după toată această perioadă pandemică, în care pacienții SJU Zalău se simt și izolați, nu doar bolnavi, personalul medical e obosit și speriat, iar artiștii duc dorul energiei publicului lor.
”Într-o lume afectată de pandemie, cu nenumărate semne de întrebare medicale, profesionale, cu angoase, incertitudini, relațiile de comunicare au avut de suferit. Poate cel mai tare au resimțit acest lucru pacienții si personalul medical. Pacienții, din cauza impactului extraordinar al separării de familie în contextul unei patologii care necesită internare, simt cel mai tare izolarea socială. Pe de altă parte, personalul medical trăiește momente de mari provocări profesionale în contextul epidemiologic actual. Prin urmare, împreună cu ceilalți coordonatori de proiect – doamna manager al Casei Municipale de Cultură Rodica Pop Seling și domnul profesor Ciprian Ghiurco – am hotărât ca în acest an evenimentul organizat la Zalău cu ocazia zilei mondiale a vocii să fie dedicat pacienților și personalului medical. Artiștii Casei Municipale de Cultură au fost cei care au adus la propriu spectacolul la pacienți și la personalul medical, venind acolo lângă ei, în curtea spitalului astfel încât, respectând regulile impuse de aceste vremuri, să se poată face auziți, să aducă bucurie, alinare și să fie în mod real o cale către inimi. Atât pacienții cât si personalul medical au fost încântați de această surpriză muzicală, o altfel de modalitate de a fi sprijiniți – prin vocea din suflete pentru suflete”, a declarat pentru Graiul Sălajului Anamaria Matioc.
În același timp, Rodica Pop Seling ne spune că artiștii Ansamblului Casei Municipale de Cultură au reușit să se hrănească și să-și încarce sufletul cu bucuria făcută pacienților și medicilor, aducând alinare în aceste vremuri triste pentru toți.
”Și artiștii noștri resimt lipsa publicului din toată această perioadă dificilă pentru toți, iar personalul medical și pacienții au o viață și mai complicată. În anii anteriori, organizam simpozioane cu ocazia Zilei Internaționale a Vocii, iar colaboratori în proiect erau elevii Liceului de Artă Ioan Sima. În contextul actual, nu am putut implica elevii, fiind și perioada de vacanță, astfel că am stabilit cu Ciprian Ghiurco să ducem ansamblul în Curtea Spitalului. Doamna doctor Matioc s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă aprobări și mediatizare în cadrul unității spitalicești, iar Casa Municipală de Cultură a venit cu propunerea de program artistic. A fost o mare încântare pentru noi să fim parte a acestui proiect, să aducem bucurie și alinare suferinței pacienților”, a delcarat Rodica Pop Seling pentru Graiul Sălajului.
Anamaria Matioc: Vocea umană este expresia unică a personalităţii
Vocea este cel mai complex mijloc de comunicare interumană. Glasul are o putere fantastică, este instrumentul pe care îl avem la îndemână pentru a ne susține emoțional unii pe alții, pentru a deveni mai carismatici, mai convingători și, de ce nu, mai buni.
“Ziua mondială a vocii, sărbătorită în fiecare an la 16 aprilie, are drept scop creşterea conştientizării publicului larg asupra importanţei vocii, reprezentând în același timp și un alt mod de a atrage atenţia asupra problemelor vocale. Vocea umană este expresia unică a personalităţii. Intonaţia, accentul, ritmul vorbirii, tăcerile, ezitările sunt tot atâtea indicii despre ceea ce suntem, cum gândim, ce stare de spirit avem. Vocea este ceva ce împărtășim cu ceilalți, ținându-ne împreună în contextul epidemiologic actual. Este esențial ca oamenii să învețe importanța vocii, un instrument prețios și unic de care trebuie să avem grijă. Fiecare dintre noi trebuie să avem voce și să fim o voce. Vocea ta contează!”- este mesajul transmis tuturor sălăjenilor de doctorul Anamaria Matioc.
Astea nu au de lucru! Pe bune! Scrieți va rog și despre activitatea profesională a celor doua pipițe care in domeniile in cățeii exercita profesiile nu fac aproape nimic!!! Interesați-va de activitatea lor și o sa vedeți surpriza!
Astea nu au de lucru! Pe bune! Mai bine interesați-va despre activitatea profesională a celor doua pipițe in unitățile in care își desfășoară activitatea și în care au acces politic și o sa fiți Uimiți!
Astea nu au de lucru! Pe bune! Mai bine interesați-va despre activitatea profesională a celor doua pipițe in unitățile in care își desfășoară activitatea și în care au acces politic și o sa fiți Uimiți!